Druhý ročník závodu Craft 1000 miles adventure zná svého vítěze

23.7.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-07-23T19:00:47 --> <p>Vytrvalostní závod Craft 1000 Miles Adventure odstartoval v Hranicích u Aše 1. července. Na jeho trať se vydalo 114 dobrodruhů, které čekala extrémní trasa překonávající 1711 kilometrů a 31 kilometrů převýšení z nejzápadnějšího koutu České republiky až do nejvýchodnější slovenské vesnice. Vítězný Zdeněk Kříž ji dokázal absolvovat za 9 dnů a 29 minut, zatímco posledním absolvujícím závodníkům cesta do cíle trvala více než 15 dnů.</p>

Obtížnost závodu, při kterém se každý závodník spoléhá jen na své síly a vybavení bez možnosti cizí pomoci, byla díky bouřkám s vydatnými srážkami od svého startu nastavena na maximum. Stejně jako v loňském ročníku trať dokázali absolvovat jen ti nejodhodlanější a nejlépe připravení závodníci. Již v první polovině závodu vzdalo z technických nebo zdravotních důvodů na třicet závodníků. Do cíle ve slovenské Nové Sedlici pak v době uzávěrky dorazilo pouhých 28 závodníků. Naplno se tak potvrdilo tvrzení Jana Kopky, nejznámějšího českého vytrvalostního závodníka a pořadatele závodu, že jde o suverénně nejdrsnější závod v Evropě. „Závodníky čeká nepředstavitelná únava, hlad, deprese a bezmoc,” předpověděl před startem Jan Kopka.
I letos byl závod Craft 1000 Miles Adventure provázen extrémními zážitky – několik setkání s medvědem, šití tržných ran svépomocí, brodění řek, divoké bouřky. Neuvěřitelné odhodlání dokončit závod dokumentuje i příběh nováčka startovního pole Jana Šaramáka, který v polovině závodu vyměnil špičkové, ale službu vypovídající horské kolo za obstarožní, téměř nebrzdící dámský model. Nejenže se mu podařilo dorazit do cíle, ale navíc vybojoval skvělé 6. místo!
„Nesčetněkrát jsem dostal otázku, proč to dělám a stále na ni neumím pořádně odpovědět. Ale ten pocit dosažení cíle je neuvěřitelně silný a krásný. Závod mi umožnil odpoutat se od běžného života a starostí. V hlavě máte jen, kam dnes došlapete, co sníte a kde budete spát. Abyste pochopili sílu toho zážitku, musíte jej prožít,” komentoval své pocity po dokončení právě Jan Šaramák.

 

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu