Cesta na kole do Londýna pomůže sbírce pro dům Jana Kubiše

3.7.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-07-03T18:13:37 --> <p>Externí redaktor časopisu Cykloturistika Milan Krčmář je nyní na cestě do Londýna. Nápad dojet do hlavního města Velké Británie na kole však nepřišel jen tak zničehonic. Svou cestou se snaží propagovat sbírku na rekonstrukci domu Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích. Zde se atentátník, který společně s Jozefem Gabčíkem v roce 1942 zlikvidoval zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, narodil a odtud také na začátku okupace uprchl přes Polsko a Francii do Anglie. „Dolní Vilémovice leží jen asi deset kilometrů od mé rodné Třebíče a nyní shánějí peníze na opravu Kubišova rodného domu," sdělil Milan Krčmář.</p>

„Po domluvě se starostkou Vilémovic paní Jitkou Boučkovou jsem se rozhodl, že bych podnikl tuto netradiční cestu, abych na sbírku upozornil. Startem totiž budou Dolní Vilémovice a cílem by měla být Porchester Gate v Londýně, kde se nachází pamětní deska skupiny Anthropoid.”
Na cestě se mediálně podílí i náš časopis, jenž o jejím průběhu uveřejňuje krátké zprávy na svém webu www.ivelo.cz. Kromě obvyklých, obecně známých míst by Milan měl navštívit i místa spojená s 2. světovou válkou, jako je například Mauthausen, Remagen, Arnhem nebo Duxford. Do akce se zapojil také Kraj Vysočina, který pro účely cesty vyhotovil pamětní certifikát připomínající hrdinství Jana Kubiše. Milan Krčmář jej doveze až do Londýna, kde by ho měl předat zástupcům našeho velvyslanectví. Více informací na www.milankrcmar.cz.

 

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu