Craft 1000 miles adventure

10.5.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-05-10T09:07:36 --> <p>Dne 3. července 2011 odstartuje 1. ročník nonstop ultramaratonu CRAFT 1000 MILES ADVENTURE s celkovou délkou cca 1000 mil. Závod začne hromadně na východě Slovenska nedaleko hranic s Ukrajinou v malé vesnici Nová Sedlica a skončí ve Skalné u Chebu na západě Čech. Variantou bude i kratší verze závodu přibližně 500 mil. Závod je otevřen pro bikery, běžce, chodce, koloběžkáře a všechny ty, kdo jsou ochotni se pohybovat na trase vlastní silou a vybraným způsobem se pokusit trať zvládnout.</p>

Závod tohoto charakteru je úplně novou dimenzí a tak přihlášení dobrodruzi mohou jen tušit, do čeho jdou a co je čeká. Protože se jedná o skutečně náročný závod nejen z hlediska fyzičky, ale také psychiky, tak organizátoři očekávali na startu prvního ročníků zhruba 50 největších nadšenců. Skutečnost ale předčila všechna očekávání a již během prvního měsíce registrace v lednu letošního roku byla startovní listina plná a bohužel zůstalo mnoho těch, kteří zůstali tzv. pod čarou. Nakonec se tedy na startovní čáru postaví rovná stovka účastníků.
chci zde mít také reklamu

Startovní pole bude rozmanité jak z hlediska složení jednotlivých borců tak národností. Většinu tvoří sice Češi, ale kromě nich své síly a psychiku budou trápit dobrodruzi ze Slovenska a také například z Itálie. Právě jedním z těchto borců bude například slavný Dario Valsesia, který se seznámil s Honzou Kopkou na slavném ultramaratonu přes Aljašku známým také pod názvem Iditarod Trail Invitational. Dalším neméně zajímavým účastníkem závodu budou mimo jiné Václav Silovský, který v minulosti reprezentoval v řecko římském zápase, anebo také Patrik Bartík, který již absolvoval silniční ultramaraton kolem Slovinska a nakonec můžeme zmínit například jméno Zdeněk Kříž, které je zasvěceným známo jako specialista na 24 hodinové závody a přivážel medaile ze světových pohárů právě v této disciplíně. Před dvěma lety sice ukončil kariéru, ale nyní se vrátil právě díky tomuto závodu a již se na něj pilně připravuje. Kromě bývalých nebo současných trénovaných sportovců se na startu ovšem objeví také ryzí nadšenci a dobrodruzi, kteří se cyklistice mohou věnovat až po svých pracovních povinnostech. Mezi takové budou patřit například Martin Klofanda, který je významným manažerem ve společnosti Kofola, Zdeněk Kohout, který je dokonce ředitelem ve firmě vyrábějící díly pro automobilový průmysl. V očích organizátorů jsou všichni účastníci skuteční hrdinové a velicí dobrodruzi. Ovšem nade všemi jsou ještě ti, kteří výrazu ultramaraton dávají jiný význam. Takovými borci jsou ti, kteří se chystají tuto trat zdolat po svých. Jmenovitě se jedná o Libereckého rodáka Petra Ozogana a Honzu Kotyka. Oba do toho jdou s vědomím, že si prostě nemají možnost odpočinout stejně jako například cyklisté při jízdě z kopce apod. Tuto partu pak doplní ještě Miloš Hotař z Jedovnice, který trasu absolvuje na terénní koloběžce. Vzhledem k charakteru trasy není předem jasné, která z těchto disciplin na tom bude líp.

Závodníci si délku trasy zvolí během závodu podle momentálních dispozic a na projetí nemají časový limit. Celá trasa co nejvíce míjí hustěji obydlené oblasti a vede podle severních hranic jak Slovenska, tak Čech, což nabízí dostatek přírody, krásné scenérie, ale i náročné terény naších hor.
Jedná se o závod bez zabezpečení. Stanoven je pouze start a cíl a trasa přírodou, kterou musí závodníci dodržet. Kdy a kde spí, kdy jedou, co jedí, je jen na nich. Cílená podpora je zakázána. Trasa je pevně dána, ale není značena. Bude přesně určena mapou na webu i elektronicky (GPS). Organizátoři však nenechají účastníky tak úplně bez zabezpečení, protože po celé trase budou připraveny tři záchytné body, tzv. Check Pointy. Na těchto bodech bude možné provést základní očistu nejen kol, ale také těla i duše. Účastníci zde v případě potřeby mohou dobít také nejen své vlastní „baterky”, ale budou moci dobít šťávu svých fotoaparátů, navigací apod. Všechny tyto body jsou naplánovány tak, aby vyjadřovaly lokální charakter, kulturu a historii.

Prvním tímto bodem bude nedaleko Žiliny romantické prostředí zvané Hejčovké Podhradie, druhý bod již bude za státními hranicemi ve Sport Parku Františkov, který bude ještě plnit úlohu cíle kratší trati 500mil a poslední záchytný bod bude na chatě u Bedřichova v Jizerských Horách. Sport Park Františkov bude ještě plnit jednu úlohu a tou bude cíl kratší trati 500mil. Cíl celého závodu je umístěn do vesničky Skalná (u Chebu), kde najdou závodníci zázemí v hrázděné chalupě chebského stylu.
Cílem není vytvořit masový závod, ale závod v nové dimenzi, unikátní a prestižní pro závodníky a zajímavý pro sledující veřejnost.

Zakladatelem je Jan Kopka provozující závodní cyklistiku 30 let a posledních 10 let se zabývá mtb ultramaratony převážně transkontinen­tálního charakteru kdekoli po světě. Tyto závody jsou převážně nonstop na velice dlouhou vzdálenost bez zabezpečení a účastníci musí přežít s tím, s čím přijdou na start. Nasbírané zkušenosti po světě během 10 let se staly základem pro vytvoření tohoto extrémního typu závodu v tuzemských podmínkách.
Více informací:

* www.1000miles.cz
* www.jankopka.cz

Kontakty:

* info@1000miles.cz
* premek.tomasek@seznam.cz

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu