Přijďte se podívat, jak vypadá bikepolo

9.5.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-05-09T12:40:37 --> <p>Pálky, míček, dvě brány. A šest osob na kolech. To je bikepolo, neboli počesku kolopolo. Turnaj v této hře se uskuteční 21. a 22. května 2011 v Pardubicích na hokejbalovém hřišti v Družstevní ulici v Polabinách. Pořádá ho občanské sdružení Město na kole a prostory pro hru, stejně jako zázemí pro účastníky, poskytla Základní škola Polabiny 1. Předposlední květnový víkend se budou moct lidé přijít podívat, jak tato hra vypadá v současnosti.</p>

Na hřišti o rozměrech 35 × 20 metrů se proti sobě postaví vždy dva trojčlenné týmy. V deseti minutách se budou snažit co možná nejčastěji dostat hokejbalový míček pomocí pálek do soupeřovy brány.
Původní bikepolo je poměrně stará hra. Vznikla přibližně před 120 lety v Irsku jako obměna klasického póla pro ty, jež si nemohli dovolit koně. V roce 1908 se dostala dokonce na londýnské Olympijské hry jako ukázkový sport. Potom se na bikepolo tak trochu zapomnělo, ale v posledních letech ho objevily undergroundové cyklokomunity ve velkých amerických městech. Ty ho přenesly z trávy na asfaltová prostranství. Obliba bikepola ale stoupá i v Evropě – důkazem toho je i mezinárodní účast na pardubickém turnaji. „Kromě Čechů se nám přihlásily i týmy z Maďarska, Švýcarska, Polska a Německa. Soutěžní části turnaje se tak zúčastní 16 týmů, ze kterých nakonec po dvou dnech vzejde vítěz. České týmy budou sice v menšině, ale doufáme, že se nám podaří uhrát dobrý výsledek
Soutěžní kola musí být pro pólo také uzpůsobena. Mají hodně lehký převod, úzká řídítka, upravené brzdy. Časté jsou i kryty kol, ne nepodobné těm z dráhových kol. Ale hrát se dá na téměř každém typu bicyklu – na furtošlapech i na horácích,” říká Martin Kyncl, jeden z organizátorů akce, který se zapojí i do samotné hry.
Na turnaji se představí i infostánek. Město na kole a stánek s různými jízdními koly. V sobotu večer v Doli klubu proběhne jako součást celého turnajového víkendu koncert kapel Donrvetr a Racoon’s. 

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu