Seznamte se zelenými velikány metropole na kole – výstava

1.3.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-03-22T08:02:03 --> <p>Zajímavými cíli výletů na kole mohou být i památné stromy. Na výstavě Seznamte se s památnými stromy Prahy, která probíhá od 1. do 31. března 2011 v hale Škodova paláce Magistrátu hl. m. Prahy, je představeno i pět doporučených cyklistických tras, které spojují památné stromy v okrajových částech města.</p>

Trasy vedou po stávajících cyklistických stezkách nebo po klidnějších komunikacích či cestách. V naprosté většině začínají nebo končí u stanic metra, čímž je zajištěna jejich snadná dostupnost i s kolem. Byly připravovány v průběhu minulého roku a konzultovány s odborníky na cyklistickou dopravu ve městě.

Nejdelší trasa měří zhruba 40 km a v průběhu její cesty můžete vidět 58 památných stromů. Délky ostatních tras se pohybují kolem 20 km. Nejsou vyznačeny v terénu, a proto byly vytvořeny plánky se zakreslenou cestou, fotografiemi, ale také podrobný slovní popis, včetně poloh GPS předmětných stromů. Tyto materiály jsou dostupné na webových stránkách www.prazskestromy.cz.

Na výstavě jsou také panely, které přibližují tématiku památných stromů v Praze a prozrazují třeba počet památných stromů v hlavním městě a další zajímavosti. Na velké nástěnné mapě jsou zakresleni všichni vyhlášení staří svědkové minulosti a každý si může najít ten nejbližší svému bydlišti.

Na výstavě si můžete také prohlédnout informační tabule, které byly instalovány přímo do terénu u vybraných stromů nebo jejich skupin a mnohé je také možné během jízdy na kole potkat. Výstava je doplněna mnoha fotografiemi stromů, které se mění v různých ročních obdobích.

Halu Škodova paláce, který je v Jungmannově ulici (29/35), Praha 1, můžete navštívit do konce března vždy od pondělí do čtvrtka od 8 do 18h a v pátek do 16 hod. Výstava je realizována ve spolupráci s OOP Magistrátu hl. m. Prahy. Jejím autorem je student České zemědělské univerzity v Praze Aleš Rudl.

Více informací najdete na webových stránkách www.prazskestromy.cz, které se věnují památným stromům v Praze a jejichž součástí je i bohatá galerie stromů, ve které můžete pozorovat, jak se jednotlivé stromy mění během celého roku.

Foto: Aleš Rudl

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu