Mezinárodní kriterium

30.3.2008
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2008-03-31T19:45:02 --> <p><strong>Tradiční tříetapový podnik, silničřní cyklistika ve všech svých podobách koncentrovaná do dvou dní. Takový je závod ve Francii Mezinárodní kriterium (29. – 30. 3.), který se koná již od roku 1927 a zahrnuje sobotní rovinatou etapu, nedělní dopoledne horský dojezd a posléze odpolední individuální časovku.</strong></p>

Rekordní čtvrté vítězství (předtím v letech 1999, 2004 a 2007) vybojoval Němec Jens Voigt (CSC). Rozhodl o tom v nedělní druhé, kopcovité etapě (98,5 km), v níž dojel druhý jen o čtyři sekundy za vítězným Australanem Simonem Gerransem (Credit Agricole). V krátké časovce na 8,3 km dominoval letošní nováček v Pro Tour, Nor Edvald Boasson Hagen, který za sebou nechal o sedm vteřin dalšího mladíka, svého kolegu z High Road, Němce Tony Martina. Ve druhé etapě v náročném terénu se ve výborném světle představili František Raboň (High Road) a Peter Velits (Milram), kteří dojeli do cíle v popředí se ztrátou 1:46 min. na Gerranse, ale pouhých sedm sekund za Valverdem či Cunegem. Raboňovi, který je v přípravě na italské Giro, to spolu se solidním výkonem v časovce (42.), ale vzhledem k velké ztrátě z úvodní etapy stačilo celkově na 37. příčku (-8:24 min. na vítěze), zatímco Velits se může pochlubit velmi lichotivým 16. místem (-1:35 min.) a nechal za sebou například i loňskou kometu Giro d´Italia Andyho Schlecka (19.). Druhý ze Slováků v týmu Milram ve startovní listině, Matěj Jurčo, obsadil v konečné klasifikaci 74. pozici. Trojice věhlasných závodníků, kteří se potkají na Tour de France, zapsala umístění v první desítce – Frank Schleck (6.), Alejandro Valverde (7.) a Damiano Cunego (10.).

53x11 - Fotogalerie — Mezinárodní kriterium 2008Tři krátké etapy během dvou dní, závod jako stvořený pro agresivní pojetí závodění Jense Voigta. Již 36letý Němec se čtvrtým triumfem v Mezinárodním kriteriu posunul před legendárního trojnásobného vítěze Seana Kellyho. Na snímku v rozhodujícím úniku ve druhé etapě s Australanem Simonem Gerransem.

53x11 - Fotogalerie — Mezinárodní kriterium 2008Neuvěřitelné sólo. Nizozemec Laurens Ten Dam (Rabobank) se v sobotní první etapě vzdálil už na druhém kilometru z celkových 193 s prakticky nulovu šancí na úspěch, spolu s ním Američan McKissick (BMC). Náskok narostl až na 17 minut, McKissick odpadl a stalo se něco, co se obvykle odvážlivcům, pohlceným v posledních stovkách metrů, nepoštěstí. Ten Dam těsné vedení udržel až na cílovou čáru, vítězství uhájil před vedoucí skupinkou čítající třicítku jmen uhájil jen o deset vteřin. Klobouk dolů.

53x11 - Fotogalerie — Mezinárodní kriterium 2008V časovce sice František Raboň (na snímku, High Road) ztratil na svého stájového druha Boassona Hagena 52 sekund, ale dobrý výkon v předchozí kopcovité etapě ho celkově vynesl na solidní 37. místo.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu