Zevnitř ven

29.8.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-08-28T14:02:42 --> <p>Prázdninová prezentace novinek Felt 2013 v Průhonicích začala tím, co zřejmě bude značka připomínat ještě dlouho, totiž skutečností, že jde o americkou, nikoliv německou značku. Jim Felt vyráběl rámy pro závodníky, byl zaměstnán u firmy Easton, kde se podílel na výrobě prvních rámů pro MTB. V roce 1999 založil spolu s dvěma společníky firmu Felt v San Diegu. Dnes má značka zastoupení v 35 zemích světa na všech kontinentech. Prodává pouze rámy vlastní konstrukce, nikoliv „překupované", jejich vývoj probíhá na vlastních počítačových programech, aerodynamické vlastnosti špičkových rámů probíhají ve vlastním tunelu.<br /> </p>

Chloubou firmy jsou vlastní technologie a systémy, například FAST pro MTB se zdvihem 80–100 mm a zadní stavbou z jednoho kusu přinášející výrazně vyšší tuhost, patentovaný Equilink pro zdvihy 120–160 mm oddělující pružení od brzdění či šlapání.

Novinkou pro rok 2013 je technologie Inside Out pro výrobu karbonových rámů. Vlákna se při ní navíjejí na plastové kopyto, po nahřátí se kopyto vytrhne ven a vnitřní plocha tak zůstane hladká bez nerovností vznikajících nekontrolovatelným zatékáním pojivového materiálu. Tím se odstraní nejen „otřepy” uvnitř trubek, ale rámy jsou výrazně lehčí a pevnější, což je u Feltu již tradice. Další zajímavostí je konstrukce silniční karbonové vidlice, ta má uvnitř pleteniny extrudovaný polystyren pohlcující vibrace. Další změnou pro rok 2013 je nové označení modelových řad, a to nejen v závislosti na materiálech rámu, ale i velikostí kol. Že v nich stále silnější místo zaujímají kola s třemi palci navíc, není třeba zdůrazňovat.

Značka se výrazně angažuje i na sportovním poli, sponzoruje týmy především v USA, a to nejen silniční, ale i triatlonové a týmy BMX, což je možná nejsilnější část produkce značky, z její podpory těží i tým nadějí při centrále UCI ve švýcarském Aigle, ale i olympijští medailisté z letošních her v Londýně.

Lubomír Severin

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu