Šumavské bludičky

27.8.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-08-27T14:13:49 --> <p>Nad konáním letošního závodu Author Král Šumavy se stahovaly černé mraky účelového výkladu legislativy již v loňském roce. Tehdy se však ještě podařilo udržet jeho oficiální podobu. Kdo se ale věnuje i horským kolům, již od jara věděl, že tento podzim bude zcela jiný. I nás zajímalo, jak se změny, které si vymínilo vedení Policie, projeví na celkové podobě této akce, a proto jsme nechyběli na místě.</p>

Pokud si někdo myslel, že pořadatele „Krále” současná situace zlomí v kolenou, zmýlil se. Přestože vzhledem k očekávané menší účasti museli pořadatelé přijmout opatření snižující náklady, dokázali se s celou situací vypořádat nad míru dobře. Zázemí jim navíc poskytl místní Sokol, kde si závodníci mohli vyzvednout nejen čísla při registraci, ale současně jeho prostory využít i pro depo kol nebo pozávodní očistu těla. Vše ostatní se pak ze školy přemístilo do samého srdce Klatov, na centrální náměstí. Tady již od pátečního odpoledne fungovaly i stánky partnerů závodu a jezdci si tak mohli nechat před startem vyladit své stroje, stejně jako doplnit energetické zásoby všeho druhu.

Sobotního rána pak podle propozic již od půl sedmé projížděly skupinky, ale i jednotlivci startovní branou, aby se vydali na jednu ze čtyř připravených tras. Kdo se podíval na stránky závodu s dostatečným předstihem, mohl se díky informaci o odjezdech doprovodných vozidel připojit i k poměrně velkým balíkům. Jejich starty dokonce doprovázela stejná melodie, která již po léta vysílala závodníky vstříc šumavským kopcům. Letošní trasy byly kopií loňského roku a většina účastníků ani nepotřebovala podrobné značení. I to však bylo pro všechny jezdce připraveno v podobě šipek na asfaltu a ukazatelů na sloupech. Jediným omezením byla absence Policie na křižovatkách a s tím spojená potřeba vyšší obezřetnosti při nájezdech zejména na hlavní silnice.
Jak jsme již předeslali, stejně jako řada věrných účastníků, i my jsme se rozhodli letošní akci podpořit svojí přítomností. Kromě loajality k pořadatelům a oblibě tohoto závodu, který patří k nejstarším na našem území, nás ke startu motivoval i vzdor k mocenské zvůli někoho, kdo od stolu smázne jediným tahem ruky devatenáctiletou práci, kterou za sebou pořadatelé mají. Tato myšlenka byla zjevně hnacím motorem i řady dalších cyklistů, a nutno podotknout, že se na letošní atmosféře hodně podepsala – pozitivně. Marně jsem hledal ve vzpomínkách tolik vzájemné ohleduplnosti mezi soupeři, pomoci a snahy o udržení dobré nálady. Takřka při každém šlápnutí bylo cítit, že nikdo ze zúčastněných nechce, aby tento rok byl derniérou závodu. Vidno, že jsem nebyl jediným účastníkem, v němž byla zakořeněna špetka rebelie proti příkazům „shora”. Stále více jsme tak vnímali jako velmi zdařilou myšlenku, kterou při zákazu klasických startovních čísel parta okolo Františka Šraita vtiskla do motta celé akce, všichni jsme byli účastníky „underground road vyjížďky” napříč Šumavou.
V jeho současné podobě by se mohlo zdát, že ze sportovního hlediska závod trochu pokulhává za svou původní tváří. To zejména z důvodu virtuálního soupeření s časem, které nevypovídá tolik o vývoji závodu a stejně tak o celkovém umístění. na druhou stranu životaschopnost celé akce je podle nás daleko důležitější.
Pokud tento závod přečká své nejsložitější období, a my pevně věříme, že tomu tak bude, potkáme se příští rok na konci prázdnin opět na klatovském náměstí. Těch 528 jezdců, kteří zůstali závodu věrni, poznáte snadno, budou stát v první řadě.
Eda Pinkava

Foto: Martin Šůs

 

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu