iXS downhill cup – Špičák

14.8.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-08-14T12:35:19 --> <p>Šumavský bikepark Špičák hostil největší sjezdový závod na území České republiky. Všudypřítomný prach, parádní počasí, skvělá dráha a slušná konkurence. To je charakteristika pátého závodu evropského seriálu ve sjezdu, iXS Downhill cupu.</p>

Špičák není v tomto seriálu žádným nováčkem a opět dokázal, že je tato lokalita právem zařazena do stále se rozrůstajícího seriálu. Sjezdaři z celé Evropy se vydali do boje s tratí v Šumavském národním parku. Dorazili i jezdci z Jihoafrické republiky, Ruska, Nového Zélandu a také z Austrálie, kterou zde reprezentoval Josh Button, který však do závodu kvůli velkému pádu nakonec nenastoupil. Na start se postavila i kompletní česká špička, která nechtěla nechat diváky v klidu a snažila se tu předvést v plné parádě. Celkem bylo do závodu přihlášeno kolem 300 závodníků!

 

Dráha jak má být
Dráha na Špičáku je poměrně technická a obsahuje snad všechny možné nástrahy. Rychlé pasáže, pomalé technické zatáčky, kameny, kořeny, skoky, dropy, klopenky, prostě vše, co by se mělo na sjezdu nacházet. Některé pasáže byly jednodušší, jiné zase náročnější, a právě ty prověřily kvalitu jezdů a bohužel někdy i připravenost záchranářů. Náročnost také zvyšoval všudypřítomný prach, který místy dost klouzal a znepříjemňoval jízdu. Celková délka tratě činila 1750 m s převýšením 320 m. Dosažené časy se pohybovaly lehce přes tři minuty a i přes náročnost dráhy byly rozdíly velmi těsné a rozhodovaly sebemenší chyby.
V sobotu se přes Šumavu přehnaly menší přeháňky a na chvilku dráhu lehce ztížily. Vzápětí však zase vylezlo slunce a prach opět vylezl na povrch. Jízdu po jízdě byla dráha rozbitější a rozbitější. Každý den se optimální stopy nepatrně měnily a jako vždy bylo důležité znát každý milimetr tratě.

 

Domácí se neztratili
Samotné závody připravily pro přítomné diváky skvělou podívanou. Jezdci se snažili ze sebe dostat to nejlepší a na trati odevzdávali vše, co v nich bylo. Radost českým fanouškům udělalo hned několik závodníků. V kategorii Master vyhrál nestárnoucí Vlasta Hynčica, který by se svým časem atakoval top 20 v elitní kategorii, a všem ukázal, že stále dokáže držet krok i s daleko mladšími sjezdaři. V ženách se do první pětky vešly hned dvě české zástupkyně. Třetím místem se blýskla Simona Jirková a pátým nejrychlejším časem ji doplnila Jana Bártová! V kategorii U17 jsme na stupních měli také svého zástupce, kterým byl Martin Lebl.
Snad největší drama připravila elitní kategorie. Naši dva nejrychlejší sjezdaři Adam Vágner a Matěj Charvát obsadili v semifinále šestou, respektive pátou příčku a všichni byli zvědavi, jak jim vyjde finálová jízda. Adam mile překvapil druhým nejrychlejším mezičasem, avšak v druhé polovině závodu nepatrně ztratil a pódiové umístění mu uteklo o 0,3 vteřiny. Matěj si oproti semifinále o jednu příčku pohoršil a nakonec dojel jako šestý nejrychlejší. Suverénem byl na Špičáku tentokrát Jihoafričan Johann Potgieter, který dokázal vyhrát semifinále i samotné finále. Druhý skončil těsně Johannes Fischbach, který se ještě loni plně věnoval fourcrossu, a třetí místo pro Švédsko vybojoval Robin Wallner.
Celkově se závod rozhodně povedl a organizátoři předvedli dobrou práci. Počasí sjezdařům přálo a tak nezbývá než se těšit na příští ročník, který snad opět přinese kvalitní podívanou!
Kamil Tatarkovič
Foto: Fotofotřík (Jindřich Čermák) 

 

Kompletní výsledky najdete zde.

Elite
1 POTGIETER Johann, 3:02:678 min
2 FISCHBACH Johannes, 3:03:142 min
3 WALLNER Robin, 3:04:355 min
4 VÁGNER Adam, 3:04:652 min
6 CHARVÁT Matěj, 3:05:650 min…

Ženy
1 RUCHTIOVÁ Miriam, 3:34:694 min
2 CERNILOGAROVÁ Zarja, 3:37:443 min
3 JIRKOVÁ Simona, 3:43:842 min
5 BÁRTOVÁ Jana, 3:46:567 min

U17 male
1 BRUNOLD Ferdinand, 3:12:324 min
2 HANSSON Marcus, 3:14:810 min
3 LEBL Martin, 3:17:711 min

Masters
1 HYNČICA Vlastimil, 3:10:944 min
2 SCHAAL Thomas, 3:16:694 min
3 VAN DE HATERD Wilfred, 3:17:101 min

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu