Hledá se agresor a svědci incidentu

17.4.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-04-23T13:43:26 --> <p>Pražská policie od čtvrtečního večera pátrá po neznámém řidiči, který u křižovatky U Bulhara pěstí napadl účastníka Velké jarní cyklojízdy a způsobil mu zlomeniny v obličeji. Útočník je podle policie ve věku kolem pětatřiceti let, vysoký asi 180 centimetrů, střední postavy<br /> </p>

„Je holohlavý a oblečený byl v době incidentu do tmavé bundy a tmavých kalhot,“ uvedla mluvčí policie Jana Rösslerová a dodala, že napadení předcházela potyčka mezi cyklistou a jiným neznámým mužem.

„S největší pravděpodobností se jedná o řidiče, kteří museli čekat několik minut, až projede kolona cyklistů a zprůjezdní se komunikace. Cyklista utrpěl zlomeniny v obličeji, se kterými byl převezený záchrannou službou do nemocnice,“ dodala mluvčí.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání ublížení na zdraví a výtržnictví, za což útočníkovi v případě dopadení a odsouzení hrozí až tříleté vězení.

Autor / zdroj: Mediafax

 

Vyjádření Auto*Matu k incidentu na cyklojízdě

V průběhu Velké jarní cyklojízdy došlo ke střetu mezi dobrovolníkem a agresivním řidičem, který pro dobrovolníka skončil odvozem sanitkou.

Incident podle našich informací zaznamenala přítomná Policie České republiky.

Jedná se o zcela okrajový incident. Celá akce proběhla s pozitivním záměrem a navzdory dešti v dobré náladě. Cyklojízda byla samozřejmě předem ohlášená, trasu jsme konzultovali s Policií ČR, Odborem dopravy MHMP a Dopravním podnikem. Cyklojízda měla povolení k zvláštnímu užívání komunikací po dobu průjezdu, podobně jako mívají například maratony, automobilové závody nebo převozy nadměrného nákladu, kterým se cyklojízda smyslem blíží nejvíce. Jde při ní o nadstandardně kapacitní přepravu nadměrného počtu lidí. Průjezd na rozdíl od akcí výše zmíněného druhu trval okolo necelých 20 minut, během kterých jsme v maximální možné míře aktivně pouštěli tramvaje a chodce na přechodech.

Napadený není členem týmu Auto*Matu, ale jedním z přibližně sedmdesáti dobrovolníků a dobrovolnic, bez kterých by se akce o takové velikosti nemohla konat.

Při cyklojízdě této velikosti spoléháme na pomoc desítek neplacených dobrovolníků a dobrovolnic. Jejich hlavním úkolem je takzvané špuntování. To znamená, že podle instrukcí policie upozorňují řidiče z bočních ulic, že zrovna projede několik tisíc lidí na kolech a automobilová doprava že se opět rozjede za několik minut. Většina řidičů reaguje trpělivě, někteří na cyklisty i mávají. Na několika předem určených místech pomáhají dobrovolníci také zajistit průjezd MHD a přechod chodců.

Dobrovolníci mají jasné instrukce, jak se při této činnosti chovat, zejména se mají snažit vždy komunikovat s řidiči a chodci pozitivně.”

Případné svědky prosíme, aby se ozvali nám nebo Policii ČR.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu