Jiří Ježek nejlepším handicapovaným sportovcem ČR pro rok 2011

8.3.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-03-08T12:54:49 --> <p>Paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek podruhé v kariéře zvítězil v anketě Nejúspěšnější handicapovaný sportovec České republiky. Při slavnostním vyhlášení v pražském Top Hotelu přiznal, že si tohoto ocenění velice váží a bere ho jako dodatečnou odměnu a příjemné ohlédnutí za velice úspěšným rokem 2011.</p>

„Přiznávám, že dříve jsem na podobné ankety moc nedbal, ale čím jsem starší, tím více si takových ocenění vážím. Loňský rok byl opravdu fantastický a tenhle slavnostní večer je pro mě taková milá vzpomínka na úspěšnou sezónu. Člověk si uvědomí, jak velké štěstí má v tom, že může dělat to, co ho baví a co snad trochu umí. Chtěl bych za to poděkovat všem, kteří mi pomáhají. Vlastně každé moje sportovní vítězství beru i jako malou odměnu a dík těm, kteří za mnou stojí!„, řekl krátce po vyhlášení Jiří Ježek.
V loňské sezóně se mu nejprve podařilo obhájit titul mistra světa v dráhové cyklistice, když na velodromu v italském Montechiari vyhrál stíhací závod na 4km. V průběhu letních měsíců pak stabilními výkony v silničních závodech zvítězil v celkovém pořadí premiérového ročníku seriálu Světového poháru. V září poté ještě přivezl stříbrnou medaili z časovky jednotlivců na mistrovství světa v dánském Roskilde. Celkově v sezoně 2011 zaznamenal osm vítězství.
Kromě závodů paralympijské cyklistiky se Jiří Ježek často objevuje na startu i mezi zdravými profesionály na celém světě. Svou výjimečnou vůlí, tréninkovou pílí a obrovskými zkušenostmi dokáže přes svůj handicap soupeřit i v profesionálním pelotonu. I díky tomu je náš cyklista s podkolenní amputací, ke které přišel díky nešťastné autonehodě v jedenácti letech, velikým vzorem a motivací nejen pro podobně handicapované sportovce. Kromě samotné cyklistiky se Jiří Ježek často věnuje i mimosportovním aktivitám, jako jsou přednášky a besedy pro žáky a studenty základních a středních škol, motivačním vystoupením pro různé firmy a organizace či poradenské činnosti v oblasti protetiky. Dobrovolně pracuje v několika neziskových projektech. V loňském roce byl zvolen do Komise sportovců Mezinárodní cyklistické unie UCI.
Jakkoli je pro Jiřího Ježka ocenění v anketě Nejúspěšnější handicapovaný sportovec České republiky 2011 příjemným ohlédnutím za loňským rokem, náš reprezentant je v současnosti v plné přípravě na nadcházející závodní sezónu. Dokonce má již jeden její sportovní vrchol za sebou, když v polovině února na dráhovém mistrovství světa v Los Angeles vybojoval stříbrnou medaili ve stíhačce na 4km. Nyní ho čeká soustředění na Mallorce a pak již začne kolotoč jarních závodů. Jako každým rokem to bude mix startů se „zdravými“ a ve významných závodech cyklistiky handicapovaných. Celá letošní sezóna však samozřejmě směřuje k jednoznačnému vrcholu – na Paralympijských hrách v Londýně bude chtít Jiří Ježek opět bojovat o kovy nejcennější.
(tz)
Foto: Michal Červený MTBS

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu