EU prodloužila anti-dumpingovou daň na kola

13.10.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-10-13T09:58:46 --> <p>Trh s koly v Evropě je stále výrazně zasažen ekonomickou krizí. Evropská Unie se tak rozhodla nadále chránit výrobce kol, kterých je na starém kontinentu opravdu mnoho, a prodloužit anti-dumpingovou daň o dalších pět let.</p>

Daň se týká kol z Číny a jejích 48,5 % ochraňuje před levným importem, který by podříznul větev evropským producentům kol a výrazně je vytlačil z trhu koly z Číny, světové jedničky v počtu vyrobených kol, či z Taiwanu, který je druhý hned v závěsu.
I po zaplacení daně jsou dovážená kola až o polovinu levnější, než je „zdrávo”. Krom toho mnoho čínských kol je přebalováno v zemích jako Filipíny, Indonésie, Srí Lanka, aby se firmy vyhnuly dani.
Iniciativu k tomuto kroku vydala EBMA (European Bicycles Manufacturers Association), jejíž členové vytváří více než čtvrtinu evropské produkce kol v EU, jmenovitě nizozemská skupina Accell, francouzská Decathlon a německé Derby-cycle.
Evropa se daněmi chrání již od roku 1993, kdy daň byla jen 30,6 %. Následně se v roce 2000 zvedla na současných 48,5 % pro čínská kola a 34,5 % pro kola z Vietnamu.
Je to podle vás správný zásah? Chtěli byste raději levná kola nejisté kvality a bez ohledu na místo vzniku? Nebo se obáváte monopolu a vymizení evropských výrobců? Samozřejmě je tu otázka nakládání s lidskými zdroji, ochrana přírody a mnohem více souvisejících témat. Místo pro vaše komentáře je hned pod článkem.
Petr Štuka

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu