Blíž ke splnění svého snu

10.10.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-10-10T08:52:08 --> <p>Nezisková organizace „Ano, ano" s podporou společnosti TNT Express včera odstartovala svůj pilotní projekt SEN, jehož cílem je plnění snů dětí se zdravotním a sociálním hendikepem z dětských domovů a z pěstounských rodin, především ze středních Čech a Prahy. První čtyři děti z Dětského domova v Unhošti si tak mohou splnit svůj sen. Garantem projektu je paralympijský cyklista Michal Stark.</p>

Sedmnáctileté Niky se splnil sen, když začala žít sama ve startovacím bytě. V rámci projektu ji nezisková organizace „Ano, ano” bude rok podporovat měsíční peněžitou podporou při jejím samostatném životě. Sny dalších dětí z Dětského domova v Unhošti se týkají především zájmových aktivit: Daniela se chce naučit hrát na zobcovou flétnu, Martina by chtěla začít chodit na gymnastiku, Sára má sen jet se svojí třídou na školu v přírodě a naučit se zumbu. Sny dětí z dětských domovů jsou tedy splnitelné, což je hlavní motto neziskové organizace „Ano, ano”.
„Projekt SEN je zaměřen na pomoc jednotlivým dětem se sociálním a zdravotním hendikepem, umožní jim vyzkoušet si něco nového, poskytne jim úvodní i dlouhodobou podporu pro jejich rozvoj. V rámci projektu chceme budovat u dítěte pocit jedinečnosti, výjimečnosti i zodpovědnosti. Věříme, že i malá pomoc může být impulsem pro velkou změnu,” vysvětluje ředitelka občanského sdružení Ludmila Zachová.
Na rozdíl od podobných celoplošných podpor dětských domovů, je tento projekt zaměřen na jednotlivé děti. To oceňují zejména ředitelé dětských domovů. „Projekt SEN jsme podpořili, protože ho vnímáme jako vyvážený a inspirativní, jelikož dává dětem naději, že mohou i se svým hendikepem mnohé dosáhnout. Zároveň jim ale říkáme, že pro splnění snu musí hodně udělat, potřebují pevnou vůli a odvahu,” říká Mgr. Jiří Beránek, ředitel Dětského domova v Unhošti.
Součástí projektu je podpora paralympionika Michala Starka na cestě za Londýnským paralympijským zlatem v roce 2012. „Já měl štěstí, že se mi i navzdory hendikepu sny plnit dařilo. Stále však jeden mám a tím je zlato z paralympiády v Londýně. K tomu, abych byl nejlepší, potřebuji podporu, a tu mi dodává právě tento projekt” říká Michal Stark, a dodává: „Projekt SEN je krok správným směrem. Umožní vybraným dětem, aby se mohly vydat za svým snem, což by si bez aktivity „Ano, ano” a projektu SEN nemohly dovolit. Také já bych jim při plnění snů chtěl pomoci.”

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu