Češi na MS handicapovaných – Cinkání mistrovských medailí

14.9.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-09-26T10:22:12 --> <p>O posledním víkendu se konalo v dánském Roskilde MS v silniční cyklistice hendikepovaných sportovců. A naši se vrátili – jak je již zvykem – s bohatou medailovou nadílkou</p>

I přes původní pesimizmus k volbě trati se Jiří Ježek opět zapsat do dějin ziskem cenného kovu, který měl letos stříbrý lesk. V časovce na 30 km zaznamenal lepší čas pouze rumunský závodník Eduard Novak. Ježka doprovodil na stupně vítězů další český cyklista Jiří Bouška, který získal v dramatickém závodě bronz.
V kategorii žen s nadkolenní amputací potvrdila teprve 23letá Tereza Diepoldová, že letošní úspěchy v závodech světového a evropského poháru nebyly náhodné a zaznamenala zatím největší úspěch ženské cyklistiky handicapovaných, když získala bronz za obhájkyní titulu Alison Jonesovou z USA a Raquel Acinasovou ze Španělska.

Dalším startem naší reprezentace byl závod s hromadným startem. Tereza Diepoldová proměnila i svůj druhý start na cyklistickém mistrovství světa v medaili. Opět je bronzová a členka týmu Nutrend Specialized se tímto úspěchem nasadila laťku naší české ženské cyklistiky tělesně handicapovaných velmi vysoko.
Vicemistr světa z páteční časovky Jirka Ježek nastupoval do závodu s tím, že se pokusí „roztrhat” početný a silný peloton kategorií C4 a C5, aby zabránil závěrečnému hromadnému spurtu celé skupiny, kde má pro svůj handicap nejméně šancí na úspěch. V půlce závodu se pokusil o samostatný únik, který trval celé jedno kolo. Ovšem je již pravidlem, že jakákoliv aktivita Jirky Ježka znamená pro celý peloton stupeň nejvyššího ohrožení a Jirkův samostatný únik byl před nájezdem do posledního kola díky výborně organizované stíhací jízdě národních týmů Itálie a Španělska zlikvidován.
Obrovskou dávku sportovní smůly si vybral náš tandem. Poté, co mu v pátek při prvním šlápnutí v mistrovské časovce prasknul řetěz a rozhodčí přes veškeré vyjednávání nepovolili opakovaný start, nastupovala posádka Jiří Chyba – Marek Moflar do nedělního závodu s velkou motivací. Po celý závod si vedli opravdu skvěle, bohužel optimistické předpoklady a všechny naděje vzaly za své 200 metrů před cílem, když před naší posádkou v závěrečném spurtu spadl tandem Belgie a Jiří Chyba už neměl dost manévrovacího prostoru zabránit pádu i naší posádky.
Jediného mužského úspěchu tak dosáhl tricyklista David Vondráček (T2, Spastic Handicap), který dokázal vybojovat stříbrnou medaili, když ve spurtu skupiny nestačil pouze na italského závodníka Farroniho.

V tomto ohledu je třeba si znovu postesknout nad smolnou havárií Michala Starka, která zabránila jeho účasti – výčet medailí mohl být ještě delší.

(tz)
Foto: Michal Červený

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu