Krakatit letos opravdu potrápil

17.8.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-08-17T12:35:05 --> <p>V Dobříši se v sobotu 6. srpna jel čtvrtý závod Českého poháru v bikemaratonu. Nejen tato sportovní úroveň, ale také tradičně jezdivé tratě v lesích Brd přilákaly celkem téměr osm stovek startujících. Dvě stovky z nich se vydali na pohárovou trať dlouhou 80 kilometrů s převýšením 2400 metrů, další zvolili kratší padesátku s 1300 metry převýšení. Navíc dostaly prostor k závodní seberealizaci i děti nejrůznějších věkových kategorií, pro které byly připraveny populární Lego dětské závody v areálu zámeckého parku.</p>

Po loňském propršeném ročníku letos vzhlíželi pořadatelé i závodníci k předpovědím meteorologů s respektem. Takový extrém jako vloni se letos naštěstí nekonal, teploty se pohybovaly nad dvaceti stupni, nepršelo a zpoza mraků se chvílemi vyklubalo i sluníčko. Protože ale v Čechách v týdnu před závodem pršelo, o bláto nouze nebyla.
Trať dobříšského Krakatitu je nápaditá nejen svým profilem, ale i terénem a také podložím. Proto se maratonci na trati potýkali nejen s úseky naprosto suchými, ale i s podmáčenými, kde voda doslova stála. Čistý tedy do cíle nepřijel prakticky nikdo.
Zařazení Krakatitu do Českého poháru XCM přilákalo na start i několik elitních borců. Nechyběl lídr celkového pořadí Českého poháru XCM Jan Jobánek ani jeho stájový kolega z týmu Merida Biking Ivan Rybařík, medailista z mistrovství republiky Michal Bubílek (Kellys Bikeranch) a nebo vítěz australské Crocodile Trophy Ondřej Fojtík (Nissan Dolák).
Závodit se začalo zostra již od prvního kopce. Tempo rozjížděl Jan Jobánek, na jehož zrychlení dokázal zareagovat jen Ondřej Fojtík. Oba se tedy ocitli na čele závodu, což se změnilo až po hodině a půl jízdy, kdy Fojtíka potkal defekt. „Nepovedlo se mi to opravit a pokračoval jsem po prázdném kole, dokud jsem nepotkal na trati bráchu,” popisoval Ondřej Fojtík, který se po výměně kola vydal na stíhací jízdu. Jednoduché to neměl, hodně se propadl a na vedoucího Jobánka ztrácel už čtyři minuty.
„Já jsem si myslel, že už mi to spadlo do klína. Jel jsem na jistotu a udržoval si dvě tři minutky náskoku na Bubílka,” řekl Jobánek. To ale nevěděl, že se k němu ze zadních pozic doslova řítí Ondřej Fojtík, který měl výborný den. Biker týmu Nissan Dolák dokázal ztrátu danou defektem zcela smazat a 10 kilometrů před cílem Jobánkovi nastoupil a ujel. Do cíle si v čase 3:27:47 přijel pro vítězství s náskokem více než jedné minuty na Jobánka. „Foja si dnes zasloužil vyhrát,” konstatoval Jan Jobánek (Merida Biking). Na bronzový stupínek se v Dobříši při vyhlašování výsledků postavil Michal Bubílek (Kellys Bikeranch, +4:02).
Bitva žen o pohárový přísun bodů vyzněl nejlépe pro Pavlu Novákovou. Závodnice v barvách brněnského Merida Biking Teamu strávila na blátivé trati čtyři a třičtvrtě hodiny. Druhou Michaelu Pickovou (Soda Fresh Cannondale) porazila o třináct minut, pro bronz si s odstupem dalších téměř čtyř minut přijela Jana Kyptová (Nissan Dolák).
Kromě maratonu se v Dobříši závodilo i na kratší trati, kde v absolutním pořadí zvítězil Michal Kohoutek (Kellys Bikeranch) před Jakubem Kavalírem (Kutná Hora) a Martinem Janů (Velosport Valenta). Mezi ženami nenašla přemožitelku Kája Polívková (Trek), druhé místo vybojovala Petra Krbová (Eurofoam Sport Team) o 11 vteřin před třetí Zuzanou Neckářovou (TJ Sokol Kraslice).
Trek MTB Maraton Krakatit byl opravdu vydařenou zastávkou Českého poháru. Nabídl atraktivní souboj o vítězství, kvalitní pořadatelské zázemí a v neposlední řadě také zajímavou a díky podmínkám i těžkou trať se vším, co k horským kolům patří. Český pohár v bikemaratonu si nyní příliš dlouhou pauzu nevybere. Pokračuje totiž hned tento víkend maratonem na Vysočině, který je již pátým podnikem letošního ČP a součástí nabitého programu Merida Bike Vysočina.

Výsledky
Muži – absolutní pořadí
1. FOJTÍK Ondřej (Nissan Dolák) 3:27:47
2. JOBÁNEK Jan (Merida Biking Team) +1:17
3. BUBÍLEK Michal (Kellys Bikeranch) +4:02
4. SPLÍTEK Martin (RockMachine-Cyklomax) +14:26
5. TATÍČEK Petr (Kellys Bikeranch) +16:08
6. KOZIEL David (TROB) +19:46
7. ŠILAR Jakub (JS Sport – Giant) +26:00
8. LIEBICH Petr (JS Sport – Giant) +26:19
9. PILČÍK Adam (Bikestyle.cz) +26:39
10. RYBAŘÍK Ivan (Merida Biking Team) +32:09
Ženy – absolutní pořadí
1. NOVÁKOVÁ Pavla (Merida Biking Team) 4:45:08
2. PICKOVÁ Michaela (Soda Fresh Cannondale) +13:20
3. KYPTOVÁ Jana (Nissan Dolák) +17:01
4. KOLÁŘOVÁ Hana (Plzeň) +18:00
5. MATLÁŠKOVÁ Jana (Galaxy – CykloŠvec) +18:04
53 km muži – absolutní pořadí
1. KOHOUTEK Michal (Kellys Bikeranch) 2:08:52
2. KAVALÍR Jakub (Kutná Hora) +2:47
3. JANŮ Martin (Velosport Valenta Team) +3:09
4. SOUKUP Petr (GS Jistebnice) +9:58
5. STRACH Jakub (Atombike Trek Racing Team) +11:56
6. ANDRLE David (Uniqua Jihlava) +11:59
7. TICHÝ Tomáš (I-trenink.com) +14:39
8. ŠAROUN Libor (CKK Znojmo) +14:46
9. VOJTĚCH Martin (Znojmo) +15:01
10. HOLUB Libor (Triatlon team Měchenice) +20:23

53 km ženy – absolutní pořadí
1. POLÍVKOVÁ Kája (Trek) 2:52:39
2. KRBOVÁ Petra (Eurofoam Sport Team) +2:35
3. NECKÁŘOVÁ Zuzana (TJ Sokol Kraslice) +2:46
4. ČECHOVÁ Jana (Uniqua-mtb.cz) +7:17
5. PEŠKOVÁ Klára (Praha) +19:05

Kompletní výsledkové listiny: www.sportsoft.cz

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu