Automatická převodovka NuVinci je tu

10.8.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-08-10T10:36:21 --> <p>Rychlost inovací na poli řazení neustále nabírá na otáčkách. Po překvapivě rychlém nástupu systému 2×10 namísto stávajících, dlouho používaných 3×9 převodů jsou tu i další cesty v podobě ultra lehkého hydraulického řazení a elektronického řazení. Vedle nich se ale krůček za krůčkem posunují do popředí také převodovky. NuVinci, jeden z velmi progresivních tahounů, nedávno představil dokonce automatickou verzi.</p>

Nový model variátorové převodovky od firmy Fallbrook Technologies se jmenuje Harmony a jde o nové automatické či manuální elektronické řazení pro městská kola a E-biky. Prozatím pro ně. Proč E-biky? Protože právě u nich je velký vliv řazení na výdrž baterie. Druhým neméně podstatným důvodem jsou nižší nároky na rozsah převodového poměru (rozdíl mezi nejlehčím a nejtěžším převodem). To je zatím stále nevýhodou převodovek u kol.

NuVinci Harmony funguje na bázi variátoru, jehož prvotní myšlenku zvěčnil Leonardo Da Vinci. Jde o bezestupňovou převodovku umožňující plynulou změnu převodů, jen místo kuželových hřídelí jsou dva disky a kuličky. Princip spočívá ve využití styku disků s kuličkami na různém průměru. Když jsou oba disky rovnoběžné a rovné, je převodový poměr mezi vstupním a výstupním diskem 1 : 1 – oba se točí stejnou rychlostí. Prohneme-li první disk, změní se průměr, na němž se kuličky stýkají, kuličky se dotknou u prvního disku na menším průměru a u druhého na větším, čímž se změní převodový poměr.

Pro potřeby výrobců elektrokol se dělají dvě verze ovládání. Základní se třemi tlačítky pro ty, co preferují jednoduchost nebo jen nechtějí moc řešit řazení obecně, a pokročilé – manuální nebo automatické spočívající v samovolné změně převodu dle kadence. V manuálním módu si převod určí cyklista sám.

(pš)

Článek o hydraulickém řazení pro MTB najdete zde.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu