Cannondale a jeho velké chirurgické náčiní

29.6.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-06-28T20:38:34 --> <p>Scalpel 29. Bike, který v sobě snoubí vlastnosti několika kol z portfolia značky Cannondale počínaje Flashem a Jekyllem konče, byl představen novinářské veřejnosti. Jeho 29" kola, zdvihy a univerzální geometrie ho nepředurčují pouze k nasazení na XC tratích, kde se velmi dobře cítí jeho 26" otec, nýbrž svým střihem uspokojí širší zájmovou skupinu horských cyklistů.</p>

Scalpel 29 se od své 26″ varianty liší v mnohém, až si skoro říkáme, proč nese stejný název. Přední a zadní zdvih Scalpela 29 je shodně 100mm. Zadní stavba již však nese jeden čep navíc, konkrétně ten umístěný nad středovým pouzdrem. Ovšem otočné spojení řetězových a sedlových vzpěr byste i nadále hledali marně. Vzájemný pohyb těchto dvou částí rámu si na svá bedra bere speciální typ a orientace vláken na sedlových vzpěrách, stejně jako jejich optimalizované tvarování. A jelikož se museli konstruktéři vypořádat s o něco větším namáháním od 29″ kol, byla jmenovatelem jejich práce tuhost. Ve jménu tuhosti byly navrhovány všechny části rámu, stejně jako se k velké tuhosti celku přihlíželo při tvorbě rozvrhu kladení jednotlivých vrstev uhlíkových vláken. Nejvyšší verze využívá speciálních vysokopevnostních vláken označovaných jako Ballistec carbon. Zadní kolo je k rámu uchyceno přes pevnou osu systému X12. Váha rámu se zastavila na hodnotě cca 1900 gramů bez tlumiče.
Stručně přidáme i čerstvé zkušenosti, které jsme na skalpelu 29 nabírali ve francouzských alpských kopcích při press kempu. Scalpel 29 po útoku nožních svalů nijak nevybočuje z cannondalovských zvyklostí a briskně letí vpřed. Tedy až poté, co aktivujete páčku ProPedalu, jinak je pružení při šlapání poměrně aktivní. To na druhou stranu oceníte v rozbitém terénu, kde Scalpel 29 vaše pozadí rozmazluje velmi obstojně. Cannondale avizoval, že Scalpel 29 má téměř identickou geometrii s Flashem 29 a tudíž by se jeho projev od 26″ MTB strojů neměl příliš lišit. To můžeme potvrdit. Jeho ovládání je lehké, přesné a celkově příjemné, v přímém srovnání s Flashem 29 se nám projev Scalpelu líbil ještě o něco více.
Text a foto: Jaroslav Novák, Francie

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu