Cyklistika pro pomoc dětem

28.4.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-04-28T13:43:33 --> <p>Po úspěšném loňském ročníku mezinárodní charitativní cyklo tour Na kole dětem-Na bicykli deťom se připravuje tato akce již podruhé, tentokrát s cílem zapojit do podpory zejména mladou generaci.</p>

Nadační fond Na kole dětem a občanské sdružení Deťom pre život organizují po úspěšném loňském ročníku veřejné charitativní cyklotour tuto ojedinělou akci již podruhé. Letošní trasa vede obráceným směrem než v roce 2010. Peloton bude startovat 8. června v nejzápadnějším městě ČR v Aši a 18. června dorazí do nejvýchodnější obce SR do Nové Sedlice. Trasa je rozdělena do jedenácti etap. Peloton cyklistů v čele s Josefem Zimovčákem urazí 1635 km a projede 342 měst a obcí. Do organizace jsou partnersky zapojena města a obce na trase, součástí celé cyklo tour bude bohatý doprovodný program.

Hlavní myšlenkou projektu je podpořit onkologicky nemocné děti a jejich rodiny. V rámci prvního ročníku cyklo tour 2010 bylo získáno 600 000 Kč, které byly věnovány šesti dětským onkologickým klinikám na území ČR a Slovenska. Během jízdy se k základnímu promotýmu připojilo více než 1200 aktivních účastníků. Někteří jeli s pelotonem jednu i více etap, 24 cyklistů ujelo celou trasu, během které urazili 1450 km a strávili v sedle 60 hodin a 20 minut. V pelotonu nechyběly ani významné osobnosti, úspěšní sportovci a známé tváře. Svojí aktivní účastí podpořil nemocné děti prof. Pavel Pafko, který absolvoval všechny etapy. Cílem dalších ročníků bude také permanentní připomínání důležité úlohy sportu v našich životech. Sportovní aktivity patří mezi účinné formy zdravotní a sociální prevence a významným způsobem přispívají ke vštěpování pozitivních životních návyků.

,,Je potřeba si uvědomit, že děti svůj životní styl ještě nemohou samy ovlivňovat, právě proto chceme poukázat na preventivní význam sportu při výchově mládeže,” říká Josef Zimovčák, vedoucí projektu a několikanásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole, na kterém pokořil trojici nejslavnějších cyklistických závodů Tour de France, Giro d´Italia, Vuelta Espana. Cyklojízda se v roce 2010 setkala s velkou podporou veřejnosti. ,,Letos čekáme podstatně větší zájem a účast při cyklojízdě. Partnerství na projektu přijala řada měst na trase, oslovili jsme celorepublikově školská zařízení, cyklokluby, účast přislíbila řada osobností, připravili jsme nový web a propagační soutěž Virtuální cyklista. Rozhodně nepodceníme ani bezpečnost celé akce a navázali jsme spolupráci s Policií ČR. Věříme, že organizaci dobře zvládneme. Musíme! Nemocné děti musí zvládnout o mnoho více!” přibližuje akci Bc. Martina Střížová, koordinátorka projektu Na kole dětem.

,,Zdraví není věc samozřejmá a cyklistika má ve štítu vytesáno: zdravý životní styl, pohyb, souznění s přírodou a poznáváním krajiny. Přijměte pozvání a přidejte se k nám, podpoříte nemocné děti a prospějete sobě. V pelotonu rádi uvítáme každého zájemce o cyklojízdu,” dodává Josef Zimovčák.

Mezinárodní projekt Na kole dětem-Na bicykli deťom vznikl na podkladě životního příběhu, lásky ke sportu a velkého přátelství. Na jeho organizaci se podílí nadační fond Na kole dětem, občanská sdružení Higbic a Deťom pre život. Tento projekt kromě podpory nemocných spojuje i lidi zdravé. Hlavním cílem není jen oslovit veřejnost a získat sponzory na zajištění regeneračně kondičních pobytů dětí po náročné onkologické léčbě a pomoci jim a jejich rodinám překonávat následky tohoto onemocnění, ale také poukázat na nutnost pohybu a zdravého životního stylu, zejména u mladé generace.

Další informace k dispozici na www.higbic.cz

(tz)
Foto: www.higbic.cz

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu