Acros uvádí na trh hydraulické MTB řazení

20.4.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-04-21T18:43:29 --> <p>Christoph Muthers v roce 2006 předvedl na výstavě Eurobike systém hydraulického řazení. Německá firma Acros od něj chtěla patent koupit. K tomu nakonec došlo až v roce 2009 a Christoph se stal rovněž i členem vývojového týmu značky. Po dalším vývoji tak Acros přichází s finální sériovou podobou tohoto produktu.</p>

Klíčové výhody uzavřeného hydraulického systému jsou dvě: velmi nízká váha (uváděno je o 175 g méně než současné XTR) a výkon řazení nezávislý na okolních podmínkách. Výrobce dále uvádí, že další výhoda tkví v tom, že měniče jsou v obou směrech poháněny hydraulickou silou, pokud tedy dojde k narušení systému a úniku oleje, je možné je rukou nasměrovat do požadované polohy a dokončit vyjížďku. Systém pracuje s osmi-, devíti- i desetipastorkovou kazetou, stačí jen vyměnit ovládací tyčku v řazení, což je prý velmi snadná operace. Odvzdušnění celého systému se provádí obdobně jako u hydraulických brzd.
Samotné řazení může probíhat až o tři stupně v každém směru, řadí pohybem celého těla řazení, v opačném smyslu pootočením „ploutvičky”. Uvažuje se i o variantě s dvěma páčkami.
A-GE, jak tento pohon Acros nazval, bude dostupný v průběhu května za cenu 1599 eur, tedy v přepočtu zhruba za 40 000 Kč.
Jaroslav Novák

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu