Machačová získala světové stříbro

24.3.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-03-24T10:01:43 --> <p>O naprostou senzaci se postarala česká cyklistka Jarmila Machačová. Hned v úvodním dnu mistrovství světa v dráhové cyklistice vybojovala členka pražské Dukly stříbrnou medaili v bodovacím závodě. Po dlouhých devíti letech tak česká cyklistka přiváží další historicky cenný kov ze světového šampionátu.</p>

rozdělených do stovky okruhů. Česká reprezentantka se pustila do úniku hned po druhé bodovačce, kdy odskočila se Španělkou Olaberriovou. Jen o trochu později unikající duo dojela Japonka Uwanová. Machačová však vyhrála následující čtyři bodovací sprinty, čímž si zajistila dvacet bodů a průběžné vedení. „Snažila jsem se celému balíku vsadit celý okruh. Jednu chvíli to vypadalo hodně nadějně a holky byly jen na kousíček. Bohužel se to nepovedlo. Už jsem k sobě neměla pomoc, ale zklamaná z toho být určitě nemohu,” řekla Jarmila Machačová, kterou nakonec hlavní pole čtyřicet okruhů před cílem dojelo.

Hned na to ale následoval zvrat, když se samostatně odpoutala Tatsiana Sharakovová. Běloruská závodnice nejen, že vyhrála sedmý bodovací sprint, ale současně vsadila celému pelotonu celý okruh, čímž si zajistila dvacet bodů ke svým již deseti a posunula se do vedoucí post. „V úniku jsem nechala dost sil, takže jsem se pak už snažila si pozici hlavně udržet. Zatraceně to bolelo,” podotkla pětadvacetiletá rodačka z Havlíčkova Brodu, která ale všechny další tlaky dokázala ustát a stříbrnou pozici si udržet.

V cíli tak mohla česká reprezentantka slavit. S dvaceti body ji patřila stříbrná příčka, když vítězkou se s desetibodovým rozdílem stala právě Běloruska Sharakovová. Třetí Italka Bronziniová si bodů vyjela celkem čtrnáct. „Je to rozhodně životní úspěch, na který jsem čekala dlouho. Na bodovačku jsem si ale věřila a tajně doufala, že to tentokrát na velkou medaili vyjde,” neskrývala v cíli ani slzy radosti, když se objímala s trenérem Josefem Kratinou Jarmila Machačová, která devět let po úspěchu Lady Kozlíkové na šampionátu v Kodani přiveze do republiky opět medaili z dráhového mistrovství světa.

Mimo Machačové se pak v úvodním dnu šampionátu šestým místem ve scratchi blýsknul Martin Bláha. Vyhrál Ho Ting Kwok z Hongkongu.

Výsledky – Bodovací závod žen:

  • 1. Tatsiana Sharakovová (Bělorusko) 30b.
  • 2. Jarmila Machačová (Česká republika) 20b
  • 3. Giorgia Bronziniová (Itálie) 14b
  • 4. Minami Uwanová (Japonsko) 12b
  • 5. Yoanka Gonzalez Perezová (Kuba) 10b

Patrik Pátek

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu