První pražský Garage Race

11.3.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-03-15T08:55:51 --> <p>V sobotu 19. března se v pražských garážích Slovan pojede první Garage Race. Jde o závody pro fixed gear kola, fenomén městské cyklistiky, který se nezadržitelně šíří i v České republice. Pokud takové kolo nemáte, a přesto se chcete zúčastnit, určitě můžete. Organizátor závodů slibuje možnost zapůjčení několika kol i na místě. A protože půjde hlavně o zábavu, závody svými beaty doprovodí mimo jiné DJ Robot a nebude chybět ani občerstvení. Pokud už nepojedete závod, rozhodně doporučujeme zúčastnit se jako diváci!</p>

Co je fixed gear?

Anglický výraz pro kolo s pevným převodem je „fixed gear bicycle”, zkráceně „fixie”. V našich končinách jsou asi nejpoužívanější označení „festka”, „furtošlap” nebo „furtka”. Stejně tak se ale můžete setkat s „fixkou”, zaslechnout prý jde i „pistka” (z italského pista – dráha) nebo bánka (z německého die Bahn). Lidové tvořivosti se meze nekladou. Nedostatečné je označení „singlespeed” – to vypovídá pouze o nepřítomnosti řazení. Mezi singlespeedy tedy spadají nejen kola s pevným převodem, ale i ta s klasickou volnoběžkou nebo s torpédem.

Program

  • 16.00 hod registrace (všechny závody)
  • 17.00 hod START short track (vyřazovací závod po skupinách, počet riderů ve skupinách bude určen na místě podle počtu přihlášených)
  • 19.30 hod START ostatní disciplíny

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu