Svaly v sevření: kompresní materiály – opravdu tak zázračné?

17.1.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-01-13T11:34:06 --> <p style="text-align: justify;">Jestli usilovně přemýšlíte, zda byste své soupeře či kamarády mohli předčit lepším kolem, nějakým zázračným tréninkovým postupem nebo výživovým doplňkem, narazíte jistě i na další možnost – kompresní oblečení. Je ale opravdu tolik dobré, jak hodně se o něm mluví a jak velká je mu věnována pozornost?</p>

Módní vlna kompresních oděvů, zejména ponožek, se začala zvedat teprve před dvěma třemi roky. Jejich obliba však roste neuvěřitelně rychle a z triatlonové speciality se stal všesportovní hit. Jako jiné mánie byla i tato rozpoutána na základě několika ověřených poznatků a jejich chytrého marketingového využití. To ale samozřejmě ještě nic neříká o přínosech či záludnostech kompresních doplňků.

Těsné fusekle?
Nic nového pod sluncem…

Hlavní zaklínadlo, které používají výrobci kompresních ponožek, se jmenuje žilní návrat. Asi nikoho nepřekvapí, že krev teče od srdce do dolních končetin – je pumpována značným tlakem a ještě jí pomáhá zemská tíže. Problém však může nastat při její cestě zpět – průchodem přes drobné cévy krev ztratí značnou část energie, a proto je jí potřeba pomoci vzhůru jinými mechanizmy. K nim patří žilní chlopně nebo takzvaná svalová pumpa, tedy pohyb okolních svalů. Poruchou těchto systémů, případně oslabením samotné žilní stěny, vznikají potíže, které se souhrnně označují jako žilní nedostatečnost. Výsledkem mohou být otoky, křečové žíly a s tím související komplikace.

Kompresní podkolenky

Za rizikové faktory se kromě zásadního vlivu genetických dispozic považuje hlavně dlouhodobé sezení či stání (zejména v zaměstnání či při cestování), obezita a vysoký věk. Prospívá naopak zdravý životní styl a pohybová aktivita. Jednou z doporučovaných činností je potom právě cyklistika. K prevenci a léčení těchto potíží se obvykle užívají kompresní obinadla nebo právě různé druhy punčoch, jež zabraňují vydutí žilní stěny i otokům. Podle míry stažení se zdravotní punčochy dělí do několika tříd – první třída je vhodná i pro prevenci obtíží, vyšší třídy jsou již jen na lékařský předpis. Takto „jednoduchá” byla situace, než se nápadu chopili výrobci sportovního oblečení.

Oběhové otazníky

Otázkou zůstává, jakým způsobem ovlivňuje komprese zdravé tělo. Když působíme mírným tlakem na zdravou končetinu, lze předpokládat, že se žilní návrat buď nijak nezmění, nebo – jak se nás snaží přesvědčit výrobci podkolenek – se mírně zlepší. V tomto intervalu se také pohybují výsledky dosavadních studií. A proč je vlastně podpora krevního oběhu tak žádoucí? Krev zásobuje pracující svaly živinami, dodává jim kyslík a odplavuje odpadní látky. Uvěříme-li tedy, že kompresní podkolenky pozitivně ovlivňují krevní oběh, můžeme očekávat i zlepšení výkonnostních parametrů. Ale ani studie, ani samotní uživatelé z řad cyklistů většinou nemohou jednoznačně potvrdit, že by se komprese bezprostředně podílela na nárůstu výkonnosti. V této otázce je tedy zdrženlivost na místě.

Kompresní podkolenkyVětšina uživatelů podkolenek se ale na jistých přínosech shoduje. Stlačení dokáže eliminovat otoky (hromadění tekutiny v podkožním vazivu) a následné bolesti nohou způsobené nejen námahou, ale také dlouhým stáním či sezením v každodenním životě. Při tomto způsobu použití samozřejmě záleží hlavně na pocitu při nošení – jsouli někomu podkolenky nepříjemné, těžko v nich dobrovolně stráví velkou část dne.

Zkrocení hmoty

Dalším prokazatelným účinkem podkolenek je mechanická opora svalu. Právě proto jsou tak populární u běžců a při sportovních hrách, kde jsou svaly zatěžovány rázy z dopadů a rychlých pohybů. Tyto rázy vedou k většímu namáhání, tedy zvyšují riziko zranění a prodlužují dobu regenerace. Řada běžců potvrzuje, že je při použití kompresních podkolenek po tréninku výrazně méně bolí nohy. Pohyb na kole však významnější otřesy neprodukuje, takže ani zde neposkytují podkolenky zásadní výhodu.

Poslední vlastností, na niž se výrobci odvolávají, je příznivé ovlivnění práce svalu. Některé výzkumy potvrzují, že komprese svalu zvyšuje maximální sílu i svalovou vytrvalost. Tento efekt je vysvětlován tím, že svalová vlákna se při kontrakci tolik neodchylují od osy svalu a smrštění je tak efektivnější.

Podkolenky, ale i kraťasy a trika

Fenomén komprese na sebe v poslední době upozorňuje prostřednictvím podkolenek. S množstvím výrobců klesá cena tohoto doplňku, takže se stává dostupným i pro ty, kteří si chtějí kompresi pouze vyzkoušet. Jednotlivé výrobky se liší konstrukcí – některé vyvíjí stejný tlak po celé délce, jiné stahují nejvíce dole u chodidel a kotníků a směrem ke koleni napětí klesá. Různá je samozřejmě konstrukce – počty a uspořádání panelů či polstrování. Pro dlouhodobý komfort je důležitá volba a způsob tkaní vlákna. Jako varianta tohoto doplňku existují kompresní návleky na lýtka, které lze použít buď při sportování na boso nebo v kombinaci s klasickou ponožkou.

Další oblast, kde se s kompresí pracuje, jsou cyklistické kraťasy. Tady se díky výzkumům zadaným společností Invista vyrábějící vlákno Lycra Power spekuluje o možných přínosech již od počátku devadesátých let. V poslední době však i kraťasy procházejí technologickým vývojem – přibývá různých panelů, kombinuje se více materiálů, přemýšlí se nad jejich umístěním. V těchto partiích se obecně zdůrazňuje právě spíše vliv na zefektivnění svalové práce než na podporu žilního systému. Ale někteří jdou ještě dále. Například u švýcarské značky X-Bionic pracují s kompresí prakticky u všech oděvů, takže speciální tkaní, které má zlepšit návrat žilní krve, nalezneme i u rukávů. Tato značka také ve svých materiálech tvrdí, že příliš velká a plošná komprese stlačuje kapiláry na povrchu, což může zhoršit termoregulaci a tím ve výsledku snížit výkon. Přichází tedy s technologií částečné komprese – materiál stlačující povrch je výrazně zvlněný, v místech mezi jeho záhyby je tlak snížen, aby krev mohla volněji proudit. To se ale už dostáváme do oblasti, kde je těžké oddělit praktický přínos od marketingové rétoriky.

Komplexní systém spodního prádla, které skýtá svalům zvýšenou oporu a pomáhá navracet krev z periferních částí těla do jádra, letos do své nabídky zavádí například i značka Sugoi. Prádlo řady pojmenované Race+Recovery Compression lze použít při všech sportovních aktivitách a i zde katalog hovoří o zvýšeném výkonu a uspíšení regenerace.

Jasno nemají ani odborníci

Značek snažících se těžit při výrobě sportovního oblečení z možných přínosů komprese bude zřejmě stále přibývat. Až čas ukáže, zda je to správná cesta, nebo pouze módní vlna. V době, kdy se nad smyslem kompresního oblečení neshodují ani odborníci, je rozhodnutí na každém sportovci. Jistá dávka skepse bývá v podobných případech obvykle na místě, na druhou stranu pár podkolenek koupíte už za necelou pětistovku. Možná tedy skutečně stojí za to vyzkoušet je na vlastní kůži. Sami pak nejlépe poznáte, zda vám nejlépe pomohou před, při nebo po výkonu, případně zda je vyhodnotíte jako zbytečnost.

Karel Kuchler
Foto: Jaroslav Kocián, Pavel Chrenčík a Rudolf Hronza

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu