Silniční Král v novém hávu

13.1.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-01-12T23:38:06 --> <p>Po letech pravidelných tříletých cyklů střídání tras přechází pořadatel silničního maratonu Author Král Šumavy ke konceptu stálých tras. Jejich drobné změny budou připravovány pouze v ojedinělých případech podle aktuální situace, jako jsou opravy nebo uzavírky silnic.</p>

Základním rozdílem mezi silniční trasou posledních dvou let a novou pro rok 2011 a další léta je výrazný posun centra tratí do střední Šumavy. Také charakter profilu bude jiný. Předchozí profilový graf připomínal pilu, kde všechny zuby jsjeden jako druhý s maximálně dvěma výjimkami v podobě delšího stoupání. Nyní znamená návrat do Šumavy kolem Javorníku, Kvildy, Churáňova, Modravy i opětovné zařazení dlouhých táhlých typicky šumavských kopců. Na celé trase, až na krátký úsek za Sušicí, není místo, které by královské galusky a pláště již za předchozích sedmnáct let nepoznaly. Někde po směru, někde v protisměru, ale všechno jsou to osvědčená místa s možností krásných zážitků a pohledů na Šumavu. Při tvorbě trasy pořadatelé vycházeli z myšlenky zapojit kopce, které cyklistům chyběly a po kterých volali. Proto jsou zpět legendy Krále Šumavy jako Šimanov, Javorník, asi nejdelší šumavské stoupání od Otavy až na bývalé Zhůří před Kvildou, stoupání od Sloupu na Horskou Kvildu atd.

Král Šumavy Road 2011
obrázek: trasa Krále Šumavy [otevřít v novém okně v plném rozlišení]

Dojezd do Klatov bude společný pro všechny trasy přibližně posledních 15 km od spojení tras kousek pod obcí Čachrov. Pro dlouhou trasu to znamená stoupání ze Strážova přes Víteň až po nepříjemnou stojku před výjezdem na hlavní silnici, kde se naposledy Král zakousne do stehen dvojciferným procentem stoupání. I tento úsek znají dlouholetí maratonci z ročníků, kdy se dlouhá trasa naopak z hlavní silnice odpojovala a mířila sympatičtějším směrem, tedy z kopce.

Toliko k zásadním novinkám Triatlon Klubu Klatovy, informace o MTB Králi Šumavy přijdou až po všech jednáních s lesní správou a vlastníky pozemků.

Vítek Šklebený
Úvodní foto: Jerry Efeb, foto v galerii: Vít Kocián

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu