M-ČR ve sjezdu očima Kamila Tatarkoviče

16.7.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-07-16T11:32:55 --> <p>Základní informace o průběhu M-ČR ve sjezdu jsme vám již přinesli (<a href="http://www.ivelo.cz/servis-tipy-rady/aktualne-zpravodajstvi/technika/dalsi-dalsi/">přečíst si ji můžete zde</a>), nyní přidáváme reportáž psanou přímým účastníkem klání Kamilem Tatarkovičem – mimo jiné čerstvým mistrem republiky ve fourcrossu.</p>

Poté, co si to o týden dříve o titul mistra ČR rozdali fourcrossaři v Mladé Boleslavi, se uplynulý víkend sjeli všichni příznivci další gravity disciplíny – sjezdu – na mistrovství republiky do Velkých Karlovic, přesněji do lyžařského areálu Razula.

Tradičně se tu v minulosti konaly závody českého poháru či WBC seriálu nebo nově Moravsko-Slovenského poháru, ale mistrovství republiky ve sjezdu tu zažilo svoji premiéru.

Bylo až obdivuhodné, kolik diváků na závody dorazilo. Řekl bych, že jen stěží některý závodník na našem území zažil akci, kde by bylo tolik aktivních fanoušků v podstatě po celé délce trati – vytvářeli parádní atmosféru. Připadalo mi, že to snad ani není závod ve sjezdu. Bylo ale vidět, že úsilí vložené do reklamy a propagace tohoto závodu přineslo své ovoce. Kromě závodění tu totiž na diváky čekal i doprovodný program s občerstvením (i když trochu dražším), takže se i mezi jízdami nenudili. Co jsme na závodech také ještě neměli, byla soutěž o nejdelší a nejzajímavější cílový skok. Sice nebyl úplně ideální, ale pár odvážlivců se snažilo diváky potěšit nějakým trikem a ten nejlepší za to byl po zásluze odměněn. A nutno podotknout, že nám také nepršelo! Na druhou stranu bylo neskutečné vedro, ale všudypřítomný prach přidával na atraktivitě a dráhu pro závodníky ztížil. Ani Česká televize si závody nenechala ujít, takže se snad podaří dát do kupy i zajímavý záznam.. (sestřih ze závodu je zařazen v Archivu České televize).

M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010
M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010 M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010 M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010 M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010 M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010

Zpět ale k závodům. Dráha byla oproti posledním ročníků v podstatě stejná až na pár nových zatáček po startu – kratší (nejrychlejší sjeli ze startu do cíle za minutu a půl), rychlejší, se spoustou prachu, kořenů a několika skoky. Škoda jen, že se nepodařilo závodníkům přesvědčit organizátory o posunutí cílového prostoru a díky tomu zde došlo k několika pádům a zbytečným zraněním. Snad z toho vyjde ponaučení pro další závody.

První semifinálovou jízdu většina jezdců nejela rozhodně naplno a každý se šetřil na odpolední finále. Tedy vlastně až na kategorii Expertů, kteří o titul nebojovali a závod měli jako součást českého poháru a tudíž jim šlo i v první jízdě o body do celkového pořadí. Dalším kategoriím ale o nic v semifinále nešlo, a tak někdo si jízdu na čas jen tak lehce vyzkoušel, další to zase zkusil v maximální rychlosti, někdo jel pro diváky atd.

M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010
M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010 M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010 M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010 M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010 M-ČR ve sjezdu Velké Karlovice 2010

Odpoledne se však už jelo na ostro a každý se ze sebe snažil dostat maximum. Obdiv si hned ze začátku zasloužili hardtailisté, kteří dokazují, že i bez odpružení se dá jezdit z kopce opravdu rychle. Z titulu se nakonec radoval Michal Červenka.

Proč?
Co mě na závodech a také po nich opět udivilo, je česká prvotřídní specialita vše kritizovat, shazovat a pomlouvat. To, že existují i nějaká pozitiva, si uvědomuje ale jen málokdo. Ano, dráha na Razule není nejdelší a nejtechničtější v ČR, některá místa byla trochu více nebezpečná, branky na dráze nemusely ležet a možná si někteří mohli najít ještě něco.

Proč mi ale přijde, že každý řeší tyto problémy jen u nás a v zahraničí mají lidi radost, že je možnost se někde vůbec sklouznout z kopce a zazávodit si. Startovné je v zahraničí daleko dražší, cestuje se na závody i na větší vzdálenosti, jezdí se na horších drahách, kde není ani vlek a jezdí se dodávkami po polňačkách nahoru atd., a i tak jsou závodníci rádi, že jezdí na kole. Vždyť tímto přístupem se přestane lidem chtít vůbec nějaké závody organizovat.

Sice poslední dobou na sjezdové závody v česku moc nejezdím, ale jsem moc rád, že mi tento závod neuniknul a že jsem mohl zažít parádní závodní atmosféru ve Velkých Karlovicích.

Kamil Tatarkovič
Foto: Michal Janík, další fotografie najdete zde.


Výsledky kategorie hardtail

  • 1. Červenka Michal (ČERVENKA SUBFORM TEAM),
  • 2. Hendrich Zdeněk (HAVEN EXTREME),
  • 3. Strouha Hynek (CAN BUMS TEAM)

Výsledky ženy
V ženách se konalo větší překvapení, když favoritka závodu Helena Kurandová zaváhala a titul se podařilo těsně ukořistit Janě Trojanové.

  • 1. Trojanová Jana ( MONDRAKER 661 E13 KATMAR TEAM,
  • 2. Kurandová Helena (KRAB CYCLES),
  • 3. Votavová Tereza ( SHAMAN RACING)

Výsledky masters

Ve veteránech potvrdil svoji dobrou letošní formu Míra Křížek, když s bezpečným náskokem proťal cílovou lajnu jako nejrychlejší.

  • 1. Křížek Miroslav (KONA TEAM CZ),
  • 2. Grzych Tomáš (GRAVITY RACING),
  • 3. Chytil Jaroslav (4EVER CYKLOBULIS BYSTŘICE p.)

Výsledky junioři

V juniorech stále probíhá souboj stájí ROCK MACHINE-CYKLOMAX BRS pod vedením Adama Vágnera a týmu SK GRAFOBAL SIXSIXONE pod vedením Zdeňka Floriána a se stálicí českého DH Vlastou Hynčicou v sestavě. Titul ale nakonec spadl do klína díky čisté jízdě Petra Třešnáka týmu Adama Vágnera. Překvapením bylo 3. místo fourcrossaře Kuby Říhy, který se na sjezdové kolo posadil ve Velkých Karlovicích poprvé v životě!

  • 1. Třešňák Petr (ROCK MACHINE-CYKLOMAX BRS),
  • 2. Sehnal Stanislav (SK GRAFOBAL SIXSIXONE),
  • 3. Říha Jakub (POLIS.RACING)

Výsledky expert

Kategorie Expert sice o titul nebojovala, ale výkony předváděla bezesporu kvalitní. Nejrychlejší „hobík” byl ten den Petr Tlustoš.

  • 1. Tlustoš Petr (DOLEKOP.COM DOWNHILL TEAM),
  • 2. Liszi Attila (LIMIT RACING TEAM),
  • 3. Daněk Martin (BIKE HAZARD MONGOOSE TEAM)

Výsledky elite

Nejprestižnější kategorií jsou bezesporu eliťáci, kde letos probíhá bitva především mezi Matějem Charvátem a Adamem Vágnerem. Matěj dokázal, že jeho forma leze každým rokem výš a výš a letos pro sebe vybojoval první elitní titul mistra ČR. Bronz bral Jirka Gergel, bramboru Filip Matuš a poslední podiové umístění zbylo na Rosťu Štencela.

  • 1. Charvát Matěj Elita (K.T.R. RACING TEAM),
  • 2. Vágner Adam ( ROCK MACHINE-CYKLOMAX-BRS),
  • 3. Gergel Jiří (BLOCKBUSTER DH TEAM),
  • 4. Matuš Filip (COMMENCAL COMEBIKE CZ TEAM),
  • 5. Štencel Rostislav (MAX CURSOR)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu