Zdatný Continental X-King v akci!

6.7.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-07-06T13:22:03 --> <p>Německá firma Continental letos na konci června pořádala pro novináře prezentaci svých nových plášťů ve slovinské Bohinjské Bystrici, při níž mělo hlavní místo v programu testování. Nechyběli jsme!</p>

Celá akce začala už v pondělí příjezdem novinářů, přičemž nechyběli ani žurnalisté z Brazílie či z Jihoafrické republiky. První večer se nesl v atmosféře seznamování všech účastníků Continental Press Launch a vybrání dvou hliníkových nebo karbonových ořů s plášti X-King na ranní a odpolední jízdy. Na výběr byla kola značek Rotwild, Focus, Felt a Univega s novými sedly Fi´zi:k.
Po vydatné snídani byla od 8 hodin prezentace právě těchto sedel a hned poté nových plášťů Continental X-King a Mountain King II, obou o rozměrech 2,2″ a 2,4″. A kvůli nim jsme tu byli především. Po nedlouhém technickém představení plášťů jsme byli rozděleni do skupin a do každé skupiny byla dokonce přiřazena jedna hvězda, která je sponzorovaná Continentalem, například Richie Schley, Alban Lacata, Irina Kalentieva a bratři Dan a Gee Athertonovi. Tahle informace určitě všechny potěšila, mě tedy určitě. Ale co určitě všem vyrazilo dech, bylo to, že nám vyvezli kola helikoptérou na vrchol hory a nás posléze stejně tak.
Jsme ready, všichni novináři a VIP hosté čekáme na náš let na vrcholky slovinských hor. Let trval asi čtvrt hodiny a byl to neuvěřitelný zážitek. Pilot nás nenechal ani chvilku vydechnout, když nám předváděl své umění. Po přistání jsme museli s kolegy vyšlapat zbytek kopce po svých a vyhledat si své kolo.
Už stačí jen přelézt ostnatý drát a sednout na kolo s testovacími plášti X-King Protection 2,2″. Náš horský vůdce nás zavedl přes neskutečné a náročné singltracky až na vrchol hory Možič (1602 m n. m.), poté následoval už jen dvě hodiny trvající sjezd po skalách, šotolině a ve vyschlém říčním korytě. Na odpolední testjízdu pro nás byl připraven opět let helikoptérou, ale už na jiné místo než ráno. Na přistávací ploše na nás čekal mistr Evropy roku 2008 Alban Lacata a s ním i další členové týmu. Vyrazili jsme na jiných kolech, já na karbonovém fullu značky Rotwild a především na větších pneumatikách oproti ránu. Tentokrát se nejede jen dolů, bylo to pořádný ikscéčko, půlhodinové výšlapy a několikaminutové sjezdy krásnou krajinou, neminul nás ani 40 metrů dlouhý brod s vodopádem za zády. Vůdci naší skupiny nás prohnali asi po 40km okruhu, kde jsme okusili opravdu všechny možné typy přírodních povrchů, nechyběl ani ten asfaltový. Během celého podvečera se k hotelu sjížděli všichni testovací novináři, kteří si při večeři i po ní vyměňovali své dojmy z testování.

 

Charakter X-Krále
Nový X-King je jeden z trojice královských plášťů (dále Mountain King II a Race King) německé firmy Continental určených především na all mountain a XC. X-Král má ve své centrální části dvojici střídajících se čtvercových bodů, na bocích se tyto dvojice objevují také. Výška pláště je 5,3 cm a šířka 5,1 cm.
Kupodivu jízda po asfaltu je svižná a jezdec nepociťuje skoro žádný valivý odpor. X-King ukazuje své přednosti i mimo asfalt, a to na lesních cestách i na šotolině, jeho dobrá přilnavost k povrchu je zajištěna technologií Black Chilli. Občasné zaváhání bylo možné vysledovat na větších kamenech a v blátě, zde jej ale kompenzovala velice dobrá samočisticí schopnost.
Pláště s rozměrem 2,4″ byly mnohem stabilnější při sjezdech, i když se jejich vzorek obalil bahnem. Díky velikým mezerám mezi kostičkami dezénu pláště ale byla schopnost samočištění velmi dobrá. Ve výjezdech bylo dobře vidět, jak se vzorek navrhnutý německými konstruktéry zakousává do jakéhokoliv povrchu a vy tak bezproblémově stoupáte k cíli. Pozitivně mě překvapilo, že tento plášť má velice nízký valivý odpor a dovolil bych si říci, že dokonce nižší než jeho 2,2″ kolega. Vůbec bych se nebál nasadit tenhle 2,4″ model na maraton! Navíc by to znamenalo i další nárůst již tak vysoké míry pohodlí nabízené konstrukcí X-Kingu.
Ze zkušeností z vyjížděk je tedy vidět, že plášť Continental X-King RaceSport je určen hlavně pro suchý a náročný terén, ve kterém zajišťuje maximální pohodlí a jistotu pro jezdce. S mokrem a blátem lehce ztrácí.
Pláště typu X-King se vyrábějí v několika modifikacích, a sice: Wire, Foldable, UST, 29er, Supersonic (verze RaceSport a Protection jsou vybaveny technologií Black Chilli).
Text a foto: Ondra Kinkor, Slovinsko

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu