Mnichovské BIKE EXPO a BrandNew Award

18.6.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-06-18T13:45:03 --> <p>Celkem 116 společností z 15 zemí se přihlásilo do soutěže BrandNew Award v rámci mnichovské výstavy Bike Expo a prezentovalo své inovativní produkty pokrývající různé oblasti – nové možnosti mobility, jízdní kola, komponenty a oblečení, vživu a další. Jedenáctičlenná porota složená nejen z cyklistických odborníků vybrala vítězné proukty v celkem sedmi kategoriích a vítěze celkového, prezentovány byly v tzv. BrandNew Village v hale C3.</p>

Celkovým vítězem se stalo „kodaňské kolo“ (The Copenhagen Wheel) vyvinuté jako ukázka pro tzv. klimatickou konferenci v roce 2009 v Kodani a návrh řešení moderního městského dopravního prostředku. Není pouze jedním z elektrokol v řadě, kromě designové příbuznosti s klasikou (pro mnohé zákazníky velmi důležitou) nabízí i mnoho dalších řešení (více na www.ivelo.cz/…budoucnosti/).

Vítězem v kategorii kol se stal model Shine polské firmy Dartmoor z Gliwice. Skoky, rampy a dech beroucí akce jsou jeho určením, plně odpružený rám nabízí nízkou váhu a obratnost.

 

Jorg Schindelhauer z Magdeburgu dostal ocenění v kategorii Singlspeed/Fixie za puristický model s řemenovým pohonem variabilně přestavitelný na klasický volnoběžný „pastorek”.

 

Ošatka Urban/design se stala kořistí amsterodamské firmy Vanmoof s modelem No 5. Snahou bylo vymanit se z ovlivnění technikou horského kola, která je v městských podmínkách vetšinou nevyužitá a každodenní využití kola komplikující. Porotu zaujalo několika zajímavými myšlenkami, například umístěním světlometu přímo do horní rámové trubky nebo zámkem ukrytým v trubce spojující horní a spodní rámovou, kdy nepřekáží a je okamžitě připraven k použití.

 

V sekci oblečení získaly ocenění kalhoty 4Season OG americké firmy Outlier nabízející kompromis mezi civilním oblečením na kolo nevhodným a cyklistickými kraťasy, ve kterých se můžete stát outsiderem při důležité pracovní schůzce. Vybaveny speciálním střihem, praktickými detaily a voděodolnou úpravou se mají stát variantou úředníkům, kteří chtějí nahradit automobil jízdním kolem, nejlépe samozřejmě singlspeedem s koženou omotávkou.

 

Také název další kategorie – Bikeporter – vystihuje snahu postupně rozšiřovat možnosti kola jako alternativy automobilu pro každodenní nákupy. Připojte k tomu tendenci prezentovat městskou cyklistiku i trochu jako „sexy”, tedy ne jen v podobě zaprášených a propocených messengerů, a výsledkem jsou elegantní linie s barevně sladěnými doplňky, k tomu odolný nosič nad předním kolem – kdo by na takovém kole nechtěl smykem zaparkovat před dveřmi hypermarketu? Určitě alespoň jeho tvůrci z kodaňské firmy Copenhagen Parts.

 

Ochrana a bezpečí – další z kategorií – byla opět ve znamení americké firmy. Leatt Corporation z Durbanville se zřejmě nechala inspirovat tzv. Hansem, zařízením fixujícím krční páteř automobilovým závodníkům. Stále vyšší a obtížnější kousky „letců na kole” jsou provázeny těžkými zraněními, z nichž ta v oblasti krku mají fatální následky. Tvůrcem je Jihoafričan Chris Leatt, lékař, který se s podobnými následky setkává velmi často.

 

Vítěz nezbytná kategorie E-Bike ukázal další cestu, jak z elektrokola udělat fenomén přijatelný pro další skupinu uživatelů. Mnichovský Third Element vybavil svůj eSpire technikou celoodpruženého MTB a jak dokládá přiložené video, Anthony West, jeden ze špičkových motocyklových jezdců kategorie superbike, si sním umí poradit i v lehčím terénu.

 

(ls)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu