Premiérový freeride na Lipně

17.6.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-06-17T08:33:51 --> <p>První ročník FRbikes Big Air Lipno je úspěšně za námi. Kdo tam nebyl, může teď už jen litovat. Již od pátku se v prostoru závodu začali objevovat osobnosti patřící nejen k domácí dirtové a slopestylové elitě, jako jsou Kuba Vencl, Damjan Siriški, Leader, Honza Toth, Honza Netrval, Láďa Klauz nebo 13letý talent Dan Liška.</p>

V pátek odpoledne vystoupala rtuť teploměru dost nad 30 °C, takže k tréninku se nikdo moc neměl. Respekt také budila trať Big Airu s řadou dosti vysokých překážek. V sobotu se Lipno probudilo opět do tropického dne. Už dopolední trénink napovídal, že se bude na co dívat. Vzhledem k menšímu počtu jezdců byla vypuštěna kvalifikace. Po kratší pauze a zahřívacím tréninku vypuklo ve dvě hodiny rovnou finále závodu. Mezitím dorazili, asi od vody, další diváci. Televizní štáby, fotografové a vrtulník s kameramanem, všichni byli připraveni na finálové tři jízdy pro každého, přičemž se počítala ta nejlepší.

Třetí dojel Honza „Netro” Netrval, který předvedl například indian air z gapu a přidával také 360 opozit a 360 barspin na dirtech. Druhý byl Kuba Vencl, kdy mu tuto pozici přinesly zejména série jako 360 ze startovního dropu, barspin to x-up na velkém gapu a na dirtech pak velké backflipy, 360barspiny a podobně. Vše ve velkém stylu. No a konečně vítězem celého klání se stal Tomáš Zejda alias Leader. Jeho druhá jízda začínala 360 z dropu, barspin to x-up z pořádného gapu, na dirtu pak vysekl double tailwhip a 360 barspin!

Po skončení regulérního závodu se rozjel ještě jam, kde jezdci začali najednou tahat z rukávu neskutečná esa. Loleg flatspin hlavou dolů, lídr tailwhip z velkého gapu, Damjan backflip no foot to no hand a Netro to uzavřel očekávaným, avšak hodně odvážným backflipem z gapu 3×6 m, což bylo všeobecně vyhodnoceno jako nejlepší trik dne.

Po pauze a oddychu se v šest večer již za příjemnějších teplot rozjelo historicky první Mistrovství republiky v disciplíně Pump Track. Jelo se na čtyři kola na čas. Každý jezdec měl k dispozici dvě jízdy, lepší se počítala. Proschlý povrch pumptracku i přes kropení docela klouzal, takže to nebylo zadarmo. Bez chyb plynule a rychle nakonec zajel Láďa Klauz, který získal historicky první titul mistra republiky v Pump Tracku. Druhý dojel Milda Tomek, který chyboval v prvním kole, ale poslední dvě zvládl téměř letecky.

(tz)


Výsledky FRbikes Big Air Lipno

1. Tomáš „Leader” Zejda
2. Kuba Vencl
3. Honza „Netro” Netrval
4. Damjan Sirišky
5. Honza Toth 

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu