Týden na kole pro ekologii

31.5.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-05-31T14:55:02 --> <p>Po devíti dnech a 650 kilometrech dorazil 30. května do Prahy peloton propagační cyklojízdy Týden na kole. Letošní rok byl věnován tématu ochrany klimatu a kromě zástupců pořádající Nadace Partnerství se v jeho pelotonu objevili odborníci na ekologická témata, rakouští partneři z Future Base Weinviertel nebo zástupci českého Ministerstva životního prostředí. Na závěr jízdy se k pelotonu přidali i dánský velvyslanec a zároveň velký propagátor cyklistiky Ole E. Moesby společně s holandským velvyslancem Janem C. Hennemanem.</p>

„Tento rok jsme Týden na kole překřtili na Klimajízdu, neboť jejím hlavním cílem je upozornit na důležitost ochrany životního prostředí a jeho biodiverzity. Letošek je totiž Mezinárodním rokem biodiverzity a navíc se změny klimatu díky Kodaňskému summitu staly jedním z nejdůležitějších mediálních témat roku,” vysvětluje jeden z organizátorů Jakub Smolík z Nadace Partnerství.

Peloton startoval minulou sobotu z Vídně a během devíti dnů navštívil desítky českých i rakouských obcí. Přes rakouské území směřoval do Valtic a poté jel střídavě po obou stranách hranice podél bývalé Železné opony přes Mikulov, Znojmo a Laa an der Thaya do Slavonic. Odtamtud již po českém území přes Novou Bystřici, Jindřichův Hradec, Veselí nad Lužnicí, Tábor, Sedlec-Prčice a Týnec nad Sázavou až do Centrálního parku na Praze 13, kde proběhlo slavnostní zakončení cyklojízdy. Zástupci obcí, mezi nimiž byli například starostové Znojma, Telče nebo Mikulova, i místních partnerů vyjádřili svou podporu podpisem na speciálně vyrobený větrník symbolizující právě ochranu životního prostředí. Peloton také navštívil hned několik míst, která jsou dobrým příkladem udržitelného rozvoje. Na rakouském území to byla například návštěva obce Wolkersdorf, která je součástí celosvětové Klimatické aliance nebo fotovoltaická elektrárna v Neudorfu u Laa. Na našem území potom peloton navštívil například moderní environmentální Centrum pro Budoucnost ve Slavonicích, vodní elektrárnu a ekofarmu Kunclův mlýn na Sedlčansku či solární park v Lešanech.

„Díky emisní kalkulačce Nadace Partnerství jsme si také spočítali, že kdyby jeli účastníci místo na kole autem, vyprodukovali by přibližně půl tuny emisí CO2,” doplňuje Jakub Smolík. Celou trasu absolvoval na svém speciálním prodlouženém nákladním kole a s kytarou na nosiči i folkový písničkář Jan Řepka, který po cestě odehrál několik koncertů v rámci své Májové cyklotúry.

„Příští ročník, který bude již osmým v pořadí, bychom chtěli společně s našimi rakouskými partnery s Future Base Weinviertel a Natur im Garten věnovat tématu přírodních zahrad,” zavírá Smolík.

(tz)
foto: http://www.nadacepartnerstvi.cz/…na-kole-2010

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu