Zdeněk Pól novým předsedou komise MTB

24.5.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-05-24T11:42:28 --> <p>Na začátku května, konkrétně 6. 5. 2010, byl předsedou Komise MTB při Českém svazu cyklistiky jmenován Zdeněk Pól. V této funkci tak nahradil Petra Marka po dlouhých dvaceti letech. Své jmenování okomentoval v následující tiskové zprávě, nastínil i směr, kterým se hodlá ubírat.</p>

„Vážení přátelé,
dovoluji si vám oznámit, že jsem byl dne 6. 5. 2010 usnesením Prezídia Českého svazu cyklistiky č. U1–4/10 jmenován předsedou Komise MTB při Českém svazu cyklistiky. Mé jméno je Zdeněk Pól, narozen 3. 10. 1971, bytem v Poděbradech. Prezídiem ČSC jsem byl rovněž pověřen, abych do 26. 5. 2010 předložil návrh složení Komise MTB.
Nehledám pochlebovače a teoretiky, ale osobnosti se skutečným zájmem podílet se aktivně na rozvoji celé české MTB scény. Dvacet let existence organizovaného mountain bikingu v Čechách a na Moravě považuji za dostatečně velký prostor, aby kdokoli mohl podložit svůj deklarovaný zájem také hmatatelnými výsledky. Se členy komise budete seznámeni neprodleně po schválení návrhu Prezídiem ČSC.
Rád bych nejprve vyjádřil svůj respekt k práci pana Petra Marka, jenž má zásadní podíl na zrodu
organizované horské cyklistiky v tehdejším Československu, a který celých dvacet let vedl Komisi MTB. Byli jsme po řadu let, a stále zůstáváme, blízkými spolupracovníky i oponenty zároveň, a věřím, že to tak zůstane i nadále. Žádná jiná z disciplínových komisí ČSC nesdružuje tolik a tak odlišných pojetí cyklistiky, jako ta naše. Proto, pokud ve funkci předsedy komise na něco z přístupu svého předchůdce chci navázat, pak je to zcela jistě rovnost všech disciplín sdružených v Komisi MTB, tedy cross country (XCO), maratónů (XCM), sjezdu (DHI), fourcrossu (4X) a trialu.
Ačkoli mám profesní vazby především do fourcrossu, budu samozřejmě ctít privilegia cross country,
vyplývající ze statutu olympijské disciplíny a jako takové, bych jí rád pomohl zajistit více zasloužené mediální pozornosti, s důrazem na skutečné – mezinárodně úspěšné – hvězdy. Pro překonání léta trvající výsledkové stagnace českého sjezdu považuji za klíčové zapojení nejlepších závodníků do přípravy nové generace. Jsem hluboce přesvědčen, že původní a dosud platnou podstatou MTB maratónu je ryzí mountain biking, jemuž je soutěživost sice vlastní, neměla by však překrýt zážitek z pohybu v přírodě. Oceňuji přínos masových maratónských soutěží, nejsem ale příznivcem v poslední době patrného příklonu k vrcholové cyklistice.
Veřejnosti není příliš známo, že do gesce naší komise formálně patří také trial. Jeho pozici je třeba jasně definovat tak, aby se formální začlenění změnilo na plnohodnotné členství představitele trialu v Komisi MTB. Fourcross je sice prakticky již od svého zrodu výkladní skříní českého MTB, základy budoucích úspěchů však tkví v otevření spolupráce s Komisí BMX a bikrosovým kluby. Není náhodou, že probíhající restrukturalizace Světové cyklistické unie UCI svedla pod společné vedení právě fourcross, BMX a také sjezd. Bez náležitého zájmu naší komise dosud procházely často živelným rozvojem také některé nové freestylové disciplíny, jež by ve své organizované podobě jistě mohly těžit ze zkušeností a vlivu ČSC. Vnímání výsledků práce Komise MTB veřejností se bohužel zúžilo jen na soutěžní pojetí MTB, přičemž ale podstatou existence Českého svazu cyklistiky není jen sdružování závodníků a pořadatelů, nýbrž cyklistů a příznivců cyklistiky všeho druhu. Proto tímto zvu k jednáním o možnostech spolupráce na projektech ve prospěch bikerů představitele všech zájmových sdružení, firmy i jednotlivce, aktivní v oblasti MTB.”
(tz)

Foto: Rob Trnka

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu