Baťův kanál to má spočítané

17.5.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-05-17T13:41:35 --> <p>Baťův kanál již zná první výsledky jarního sčítání cyklistů, pěších a in-line bruslařů, které probíhalo pomocí elektronických sčítačů Eco-counter. Stejným způsobem monitoruje počet svých návštěvníků i Národní park Podyjí. <em>„Poptávka po automatickém sčítání stále roste a využívá jej stále více obcí, krajů nebo chráněných území,"</em> říká Luboš Kala z obecně prospěšné společnosti Partnerství.</p>

Do letošního roku jsme monitorovali pouze návštěvníky na lodích, kterých například za rok 2009 bylo na 70 tisíc. Předpokládáme ale, že tito návštěvníci tvoří jen menší část a první výsledky sčítání cyklistů, pěších a in-line bruslařů nám dávají za pravdu,” říká Jiří Durďák, projektový manažer Dobrovolného sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě. Sčítání na cyklostezce podél Baťova kanálu probíhalo mezi 17. dubnem a 8. květnem a během tohoto období zde monitorovací zařízení zaznamenalo celkem 24 191 průjezdů.
Nejvyšší počet návštěvníků zde podle výsledků monitoringu byl v neděli 25. dubna, kdy jich kolem sčítače projelo nebo prošlo 3619. Nejvyšší průměrné návštěvnosti dosahovala stezka mezi 14. a 16. hodinou odpoledne. „Výsledky ukazují, že ve všední dny začínají lidé stezku využívat již v pět hodin ráno, zatímco o víkendech až kolem osmé hodiny. Průměrná denní návštěvnost se pohybuje kolem 1100 návštěvníků. V pracovní dny průměr klesá na 626 návštěvníků, o víkendech je průměrná denní návštěvnost téměř čtyřnásobná – 2115 návštěvníků,” říká Luboš Kala s tím, že počet sobotních a nedělních uživatelů tvoří dvě třetiny z celkové návštěvnosti. „I tato data nám potvrzují, že Baťův kanál je jedním z nejatraktiv­nějších rekreačních regionů v České republice,” dodává.
Stejný typ elektronických sčítačů instaloval na svém území také Národní park Podyjí, který se nechal inspirovat monitoringem návštěvnosti v Českém Švýcarsku. „Národní park Podyjí vytipoval 15 lokalit, kde jsme umístili elektronické sčítače. Ty nám pak například dodají data z přístupové cesty k vinici Šobes nebo o přeshraničním pohybu i směru návštěvníků mezi Národním parkem Thayatal a Podyjím,” vysvětluje Kala a dodává, že cílem monitoringu je pomoci městům a obcím získat důležitá data pomáhající vyhodnotit účinnost veřejných investic do budování cyklostezek. Současně jim také pomůžou efektivně plánovat například dobu údržby nebo umístění informačních panelů a odpočívek.
(tz)
Foto: Daniel Kovářík

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu