Sparta se v Dánsku neztratila!

5.5.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-05-05T14:36:52 --> <p>Vítězství Tomáše Okrouhlického v soutěži ,,Gravel sprint", jeho druhé místo v klasické sprinterské soutěži a 27. místo v cíli pro Václava Hlaváče – to je výsledek cyklistů Sparty v závodě první kategorie UCI Grand Prix Herning – jednoho ze závodů nového typu, které jezdce pro zvýšení atraktivity zavedou na šotolinové úseky. Trasa dlouhá 199 kilometrů jich má 16 v celkové délce 31 kilometrů a v závodě hrají významnou roli. O defekty zde není nouze a dostat se po výměně kola zpět do skupiny je na úzkých dánských cestách a větrném počasí hodně obtížné. Sparta nastoupila do závodu ve složení Fabišovský, Hrubý, Hlaváč, Nesveda, Okrouhlický, konkurenci jim dělalo dalších 12 převážně severských týmů v čele se Saxo Bank. Celkem se na start postavilo 90 závodníků.</p>

Po první rychlostní prémii na 7. kilometru nastoupil Kasper Malmkjaer z týmu Energie Fyn, Tomáš Okrouhlický si ho dojel ještě s Larsem Priou týmu ARBO KTM a tato trojice se začala strojovým tempem vzdalovat pelotonu. Po 30 kilometrech odpadl Pria a v čele závodu tak zůstala proti početnému balíku pouze dvojice Okrouhlický – Malmkjaer. „Je škoda, že od nás Pria odpadnul, jet ve dvou nebo ve třech lidech takhle dlouhý únik je velký rozdíl. S Kasperem jsme se domluvili, já jsem byl první na ,,Gravel sprintech”, on na klasických sprintech. Čekal jsem, že se k nám z balíku někdo připojí, ale když jsem na 60. kilometru viděl, že máme náskok přes šest minut, bylo mi jasné, že už je to jen na nás dvou,” popisuje Tomáš Okrouhlický úvod své 160 kilometrů dlouhé anabáze.

Za vedoucí dvojicí se začalo po každém průjezdu šotolinou hlavní pole ztenčovat, buď z výkonnostních důvodů, nebo kvůli defektům. Ze sparťanského týmu odpadli po defektu z pelotonu nejdříve na 70. kilometru Hrubý, v polovině závodu potom Nesveda. Od 130 kilometru začalo 35členné hlavní pole na špici se závodníky Saxo Bank a dánského národního týmu náskok uprchlíků likvidovat.

Na 170. kilometru byl osud vedoucí dvojice zpečetěn, únik byl po 160 kilometrech zlikvidován. V tento moment měla Sparta v první skupině ještě dvě želízka v ohni: Fabišovského a Hlaváče. Po dojetí uprchlíků se začalo nastupovat, atak stíhal atak. Na předposledním šotolinovém úseku, kam se kvůli mimořádně špatnému povrchu silnice nepouštějí mechanické vozy, měl defekt Fabišovský a závod tím pro něj skončil. Peloton se nakonec rozdělí do několika skupinek a po 199 kilometrech severského martiria se z vítězství radoval Alex Rasmussen z týmu Saxo Bank, Václav Hlaváč obsadil 27. místo.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu