Nejlepší cyklostojan – jak vlastně vypadá?

6.4.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-04-02T12:46:00 --> <p>Má-li být cyklostojan v našich podmínkách pokládán za kvalitní, musí být především funkční. V Česku stále ještě přetrvává názor, že k zaparkování kola postačuje kolo postavit. Málokdo přemýšlí o tom, zda si cyklista může také kolo dobře zamknout (tedy spojit vlastním zámkem běžné délky rám kola se stojanem) nebo zda si kolo parkováním nepoškodí. Řešení splňujících tyto podmínky přitom najdeme dost nejen v zahraničí, ale už i u nás.</p>

Příkladem jsou tulipánové cyklostojany v Plzni, které byly navrženy k umístění do zatravněných ploch. „Chtěli jsme ukázat, že cyklostojan může být funkční, ale i krásný a nemusí být vždy tou šedivou popelkou zastrčenou někde v rohu. Proto jsou naše tulipánové cyklostojany žluté a na trávníku přímo ,kvetou’,” říká spoluautorka návrhu Radka Žáková z občanského sdružení Plzeňsko na kole.
Tyto stojany by měly být inspirací pro odbornou veřejnost – zadavatele, starosty, jejich úředníky, projektanty a architekty. Jaké jsou obecné požadavky pro konstrukční řešení cyklostojanu a jaké jsou důležité požadavky pro jejich umístění, najdete na www.plzenskonakole.cz.
(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu