Ellsworth – ICT pro masy a karbonová extravagance

4.4.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-04-02T14:21:25 --> <p>Celoodpružená kola americké značky Ellsworth s originálním patentovaným systémem zadního zavěšení ICT (Instant Center Tracking) byla až doposud pro většinu běžných bikerů nanejvýš nedostižným snem. To by se ale s příchodem nového modelu nazvaného Glimpse mohlo alespoň částečně změnit.</p>

Tento stroj totiž bude v nabídce figurovat svým způsobem jako dostupnější alternativa v rámci značky nejlépe prodávaného all mountain stroje Epiphany. Od něj je odvozena základní konstrukce (zdvihy cca 140 mm), stejně tak i geometrie. Narozdíl od většiny ostatních modelů ale Glimpse nebude nabízen jako samostatný rám, ale jako kompletní balení včetně všech komponentů. Konkrétně to budou díly odpružení Fox (vidlice s pevnou 15mm osou), komponenty Easton a Shimano SLX. Celý balíček bude k dostání za oceánem za velice příznivou cenu 3300 USD. To by tato kola dle mínění majitele a zakladatele firmy Tonyho Ellswortha mělo zpřístupnit mnohem širšímu počtu jezdců.
Druhou relativně čerstvou specialitkou této značky je dvojice celokarbonových strojů Enlightenment v podobě pro 26″, ale také 29″ kola. A právě druhá, větší varianta je nanejvýš zajímavým počinem. Pomineme-li fakt, že Tony Ellsworth donedávna užíval karbonu při stavbě svých kol spíše sporadicky, je hned další zajímavostí tvarování zmíněného rámu. Zejména jeho přední část je značně zprohýbaná, navíc oko pozorovatele zaujme to, že horní a spodní trubka jsou zhruba po třetinu své délky spojeny v jeden celek. Přehlédnout bychom neměli ani demontovatelné patky, které umožňují jednak možnost snadné přestavby na singlespeed, ale také použití řemene na místo klasického řetězu pro přenos hnací síly na zadní kolo.
Štěpán Hájíček

 

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu