SRAM 2011 – 2×10 i v X.7 a mnohem víc!

18.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-19T10:47:29 --> <p>Sram jako takový a rovněž i pod něj spadající koncernové značky Avid a RockShox oficiálně informovaly o poměrně velkém počtu novinek pro rok 2011 z různých oblastí. Největší bombou jistě je převodový systém 2×10, který spadl až do řady X.7.</p>

Začněme Sramem. V souvislosti s ním se již nějaký čas šušká o nové podobě sady X.9. O ní však zatím nepadlo ani slovo, zato byla představena nová podoba X.7, která bude, a teď pozor, pracovat v řežimu 2×10 převodů! Sada X.7 je přitom zamýšlena pro značně širokou škálu využití od XC jezdců střední úrovně po začínající bojovníky DH tratí. Nová varianta převodového rozložení 2×10 logicky vyžaduje vlastní kliky s dvojicí převodníků a kazetu s deseti pastorky. Ta není vyrobena z jednoho kusu, jako stávající verze XX či devítková X.9, ale využívá z části hliníkový unašeč. Řazení je upraveno pro tento počet převodů stejně tak jako přehazovačka a přesmykač. Všechny díly přitom konstrukčně vycházejí ze sady XX a liší se hlavně užitými materiály. Zmínit je také třeba to, že součástí této sady budou zcela nově náboje a stejně tak i brzdy Avid Elixir R ve stejném designu jako celá sada.

Sram X.7

Brzd se týká také další novinka, kterou jsou kotoučovky Avid Elixir 3, tedy nejdostupnější varianta této poměrně mladé rodinky, jež zřejmě nahradí současný model Juicy 3. Oproti zbylým modelům řady Elixir si lze u varianty 3 všimnout lehce pozměněného tvaru těla páky, částečně dotčen inovacemi by měl být rovněž třmen. I přesto by ale nová brzda měla podávat výkony srovnatelné se sourozenci vyšší úrovně.

Sram X.7

Poslední zásadní novinkou je zcela nová modelová řada vidlic RockShox Sektor, která by teoreticky mohla nahradit služebně již poměrně staré vidlice Pike. Jedná se o model stejné kategorie, jako je Revelation, avšak v dostupnějším provedení. Tyto vidlice budou nabízeny v široké paletě různých variací s pevně daným zdvihem (130, 140 a 150 mm), stejně tak i se stavitelným (U-Turn, 90–140 mm/100–150 mm) s ocelovou či vzduchovou pružinou a krkem základní šíře (1 1/8″), rozšiřujícím se (taper) nebo mohutným 1,5″. Pro značku RockShox zlomovou je taktéž informace o možnosti volby tří druhů uchycení, kdy vedle současných standardů 9mm rychloupínáku a 20mm pevné osy Maxle Lite se Sram rozhodl podpořit i dnes již poměrně široce rozšířený standard pevné 15mm osy.

Více a podrobněji o novinkách v nejnovějším vydání Vela 4/2010.

Štěpán Hájíček
Foto: Sram

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu