Raboň v Murcii: Frankie No. 1

8.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-08T11:54:43 --> <p>Před rokem se ve žlutém trikotu v závodě Kolem Murcie jenom ohřál a tehdy sliboval, že to nebylo jeho poslední slovo ve španělském regionu. Do roka a do dne slib splnil. Stejně jako loni František Raboň (26) vyhrál v Murcii časovku, tehdy na 16 km, letos o šest kilometrů delší, a v obou případech se oblékl do trikotu lídra závodu. Tím však podobnost končí.</p>

„Zatímco loni jsem žluťáka hned druhý den v kopcích ztratil, tentokrát jsem měl před sobotní časovkou již největší stoupání za sebou a zvládl jsem je v pohodě,” rozplýval se Raboň, přezdívaný v týmu HTC Columbia Frankie, vítěz 30. ročníku ceněných etap Kolem Murcie.

Už ve čtvrteční druhé etapě získal na své největší soupeře v celkovém hodnocení pět vteřin k dobru, když přijel do cíle na šesté pozici, a v páteční profilově nejtěžší přes Alto del Collado Bermejo, na jehož vrcholu byla označena speciroku 1999, mezi premianty je i Miguel Indurain, hned třikrát domácí Alejandro Valverde a naposledy loni Denis Menčov), dojel v čelní skupině. V průběžném pořadí se Raboň po čtvrtém dějství usadil na třetí příčce ve stejném čase jako vedoucí Španěl Josep Jufre, jeden z hlavním pomocníků připravený pro podporu Contadora na Tour de France, ale spíše průměrný časovkář. To byla pro Raboně skvělá výchozí pozice, protože všechny nebezpečné časovkáře měl za sebou a navíc startoval v jízdě na čas jako třetí od konce, tedy s možností sledovat, jak si proti ostatním favoritům stojí na jednotlivých mezičasech. Jízda to byla famózní. Na 22 km dosáhl František rychlostního průměru 52,450 km/h a všechna zvučná jména mezi svými soupeři pokořil rozdílem třídy. Druhému Menčovovi nadělil 33 vteřin, Wigginsovi 48 s., Klödenovi 52 s., Armstrongovi 1:18 min a Zabriskiemu dokonce 1:23 min, což činí téměř čtyři sekundy k dobru na každém kilometru!

Vedení Menčovova týmu Rabobank bylo šokováno. „Rozdíl mezi Raboněm a zbytkem startovního pole byl až absurdně propastný,” komentoval výprask svého svěřence sportovní ředitel nizozemské stáje Adrie Van Houwelingen. „Věděli jsme, že by měl jet na celkové pořadí, ale nepovažovali jsme ho za nebezpečného. Všichni se domnívali, že v kopcích ztratí, ale to se nestalo.”

Rabobank, RadioShack, Astana, Sky, Garmin i další týmy se přepočítaly. Pravda, loni Raboň jedoucí v dresu vedoucího muže závodu v horské etapě rovněž přes Alto del Collado Bermejo závodu chytil 18 minut a propadl se na 37. místo, ale letošní začátek sezony ho zastihl nejen v obvyklé časovkářské formě, ale v mnohem lepší kondici vrchařské. S povděkem to na oficiálních webových stránkách týmu HTC-Columbia kvitoval jiný Holanďan, v tomto případě ve službách Raboňovy formace, sportovní ředitel Tristan Hoffman: „Frankie byl vždy skvělý časovkář, ale teď se hodně zlepšil v kopcích, a tak jsme o něj neměli strach.”

František Raboň

František si mohl vychutnat první celkové vítězství v etapovém závodě mezi profesionály (loni např. druhý v Mezinárodním kriteriu) a dotáhl tak v Murcii do konce dlouholeté české snažení. V letech 2002 a 2003 tady byl krůček od celkového triumfu Jan Hruška, v prvním případě dokonce spadl v závěrečné časovce spadl a skončil celkově druhý o pouhých vteřin za Kolumbijcem Peñou, nehledě na řadu etapových vavřínů (viz. samostatná část textu).

Na Raboňově triumfu (jeho vítězství v časovce bylo jubilejní 10. pro HTC-Columbia v letošní teprve se rozbíhající sezoně, a to ještě kvůli zdravotním potížím zatím nezačal úřadovat sprinterský démon Cavendish) se podílel i nováček v barvách HTC-Columbia, Slovák Martin Velits, který skončil celkově jedenáctý jako druhý nejlepší jezdec týmu (česko-slovenská dominance americké ekipy…). Solidní 33. místo (-8:17 min.) obsadil druhý Čech na startu Jan Bárta, který absolvoval jeden ze svých prvních startů v dresu nového německého uskupení NetApp.

(kh)
Foto: Cor Vos a HTC-Columbia Team


Celkové pořadí 30. ročníku Vuelta Ciclista a la region de la Murcia
(1. kategorie UCI)

1. František Raboň (ČR), 2. Menčov (Rus.) –38 s., 3. Wiggins (Brit.) –53, 4. Klöden (Něm.) –57, 5. Jufre (Šp.) –1:21, 6. Clement (Niz.), 7. Armstrong (USA), oba –1:23, 8. Weening (Niz.) –1:41,…11. M. Velits (SR) –2:14, 33. Bárta (ČR) –8:17.

České úspěchy v závodě Kolem Murcie

Ján Svorada

V letech 2002 a 2003 tady vždy ovládl úvodní etapu v hromadném dojezdu a oblékl se do žlutého trikotu, v obou případech pouze na jediný den.

Jan Hruška

V závěrečné časovce v roce 2002 je už virtuálně ve žlutém trikotu, ale v ostré zatáčce padá a ztrácí drahocenné vteřinky. V cíli mu jich na vítězného Kolumbijce Victora Huga Peñu chybí jen pět. O rok později zaostává za domácím Llorentem opět na druhém místě o 17 vteřin. V sezoně 2006 se vrací na místo činu již v dresu 3Molinos Resort, celkově končí čtvrtý v konkurenci Valverdeho či Cunega.

René Andrle

Hruškova smůla je štěstím pro jeho kolegu z týmu Once. V sezoně 2002 vyhrává časovku, o rok poději v jízdě proti chronometru končí šestý.

František Raboň

Dvě vítězství v časovce a letos celkový triumf. Raboň je novým českým králem Murcie.


Video z Raboňovy vítězné časovky

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu