ŠTYBAR – ve Stříbře se česaly jitrnice ze stromů!

8.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-08T11:30:36 --> <p>Ve Stříbře, rodném městě Zdeňka Štybara, proběhlo slavnostní přivítání tohoto šampiona. Zdeněk zavítal domů poprvé od zisku titulu mistra světa pro rok 2010. A děly se věci nevídané!</p>

Zdeněk se teprve měsíc po svém triumfu na MS v Táboře dostal na pár dní domů. Přímo z Tábora musel odletět v rámci svých pracovních povinností zpět do Belgie nejen na oslavy titulu, ale ještě na odjetí zbylých závodů, které mu přinesly další triumf v podobě celkového vítězství v seriálu Superprestige a celkové druhé místo v seriálu GvA. I tyto výsledky se ještě promítly v jasném vítězství v žebříčku Mezinárodní cyklistické federace UCI.

I přes nepřízeň počasí, kdy při zahájení slavnostního přivítání se citelně ochladilo, začalo foukat a dokonce sněžit, se sešla na stříbrském náměstí více jak tisícovka fanoušků. Slavnostní přivítání se neslo v duchu známé pohádky Dařbuján a Pandrhola.

Moderátoři, předseda Fan klubu Zdeňka Štybara Ing. Vladimír Špiler a tajemník MěÚ ve Stříbře Mgr. Radek Strankmüller v hornické uniformě, přivítali přítomné. Následovala scénka stříbrského divadelního souboru DIVOCH o narození dítěte ve Stříbře před 24 lety, kdy otec dítěte hledá bohatého kmotra, který by pomohl jeho čerstvě narozenému synovi až k titulu mistra světa v cyklokrosu v kategorii Elite. Bohatý sedlák se na něj ale utrhl, že nic nedá a že jestli z jeho syna bude někdy mistr světa v cyklokrosu, tak že on zajistí, aby stromy před radnicí byly ověšené jitrnicemi a v kašně teklo pivo. A tak se vsadili.

Následoval přesun do současnosti, kdy na náměstí vjel nejdříve jezdec na historickém kole a hned za ním objel mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar v kočáře táhnutém koňským spřežením za zvuku famfáry stříbrské náměstí a pak se skandujícím špalírem tvořeným členy jeho Fan klubu za zvuku trumpet, bubnů a řehtaček přesunul na tribunu, kde ho přivítal starosta města Mgr. Nenutil slovy „Zdeňku, my jsme rádi, že tě máme.“ Pak starosta poděkoval všem, kteří Zdeňkovi pomáhají, a nechal si od Zdeňka odsouhlasit, že ho Rada Města Stříbra může nominovat na Občana roku 2009. Zdeňkovi předal jako poděkování za vzornou reprezentaci krajský radní Jiří Struček dres se znakem kraje s číslem 10, které má připomínat rok získání titulu mistra světa 2010.

Poté Zdeněk v kašně, ve které pivovar Chodovar krásně naaranžoval staré dřevěné sudy, narazil pivo a připil si se sládkem panem Plevkou. Pivo pak bylo zdarma distribuováno přítomným. V té době již členové DIVOCHu „česali“ jitrnice a děvčata v krojích je rozdávala přítomným.

Zdeněk se vrátil zpět na tribunu, kde ho moderátoři za občasného přerušení skandujícími fanoušky vyzpovídali. Nejdříve se ho Vláďa Špiler vlámsky zeptal, zda mohou mluvit česky, a Zdeněk mu vlámsky potvrdil že ano. Vláďa mu poděkoval, že v rozhovorech pro média v angličtině či vlámštině nezapomíná pozdravit fanoušky česky, což českého fanouška zahřeje u srdce. Poté Vláďa připomněl, že téměř v 80 % závodů stál v uplynulém období Zdeněk na bedně vítězů.

Pak si vzal slovo Zdeněk: „Nejdříve bych vás chtěl všechny pozdravit a jsem rád, že se nás tady sešlo tolik, toho si moc vážím a jsem hrozně rád, že jsem se konečně dostal do Stříbra, protože to je vlastně poprvé od mistrovství světa a jsem rád, že se to tady takhle krásně uspořádalo a všem bych za to chtěl poděkovat.“ Na otázku, zda už si zvykl na to, že je mistr světa, Zdeněk odpověděl: „Tak je to samozřejmě složité, protože jsem si představoval, že být mistr světa bude trošku jednodušší, že si po závodě vezmu jiný dres a život běží dál, ale ten život se trošku změnil, je mnohem víc povinností, pomaličku si na to zvykám, ale není to nic jednoduchého.“

Co se týče budoucnost, tak první cyklokrosový závod, který už má zaškrtnutý v kalendáři, je Český pohár, který se pojede 25. září 2010 ve Stříbře. Dále upřesnil, že i v letošním roce bude opět jezdit i horská kola, protože jeho cílem v horských kolech je olympiáda 2012 v Londýně. Co se týče pobytu v Belgii, tak Zdeněk odpověděl, že to bere tak, jakoby měl v Belgii kancelář.

Po skončení rozhovoru Zdeněk pod pódiem dostal od stříbrského stacionáře kytici a on sám všem jeho dvanácti klientům osobně předal svojí fotografii s podpisem. Pak si osobně vyzkoušel, jak se sedí na historickém kole a přesunul se do radnice. V přízemí radnice nejdříve otevřel fotovýstavu nádherných fotografií stříbrského fotografa Standy Cetla a výstavu prací dětí stříbrských škol. Obojí je s tématikou Zdeněk Štybar a obojí vřele doporučuji navštívit.

Zájem o následnou autogramiádu byl tak obrovský, že oproti původnímu předpokladu začalo setkání s VIP hosty, novináři a sponzory v sále v prvním patře radnice s půlhodinovým zpožděním. Starosta pronesl přípitek, Zdeněk přítomným poděkoval a pak se podepsal do pamětní knihy.

Ing. Josef Hrábek Foto: FC Zdeňka Štybara

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu