To nejlepší z ručních prací

4.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-04T16:03:38 --> <p>Před necelým týdnem skončil šestý ročník severoamerické cyklistické výstavy zaměřené na cyklistické produkty vzešlé z rukou malovýrobců. Hned po skončení výstavy byly známy nejúspěšnější počiny pro rok 2010. Pokud vás oslovuje precizní práce, rozhodně je na co se koukat. Těšte se na porci titanu a oceli, zapomeňte na hliník!</p>

NAHBS (North American Handmade Bicycle Show), výstava, která je ideálním místem setkání především stavitelů rámů se zájemci o bicykly stvořené na zakázku, se letos poprvé odehrála pod záštitou firmy Shimano. Stalo se tak ve Virginii, v městě Richmond. Letošní ročník byl nejúspěšnější z dosavadních šesti, exponáty 150 vystavovatelů shlédlo na 7200 návštěvníků. Růst zájmu o NAHBS dokumentují čísla – při premiéře se sešlo jen 25 vystavovatelů, jejichž práci spatřily oči 700 návštěvníků. NAHBS je kočovným podnikem, v roce 2011 se odehraje v Austinu v Texasu (25.-27. února).

Letos bylo vyspáno hned 16 kategorií, v nichž vystavovatelé soutěžili o uznání odborníků i návštěvníků – namátkou jde o nejlepší titanový či karbonový rám, dráhový speciál, MTB, silničku, tandem atd. Jednotlivé vítěze najdete v naší fotogalerii, stejně tak přinášíme i videorekapitulace a teaser k připravovanému DVD z veletrhu.

Rudolf Hronza Foto a video: NAHBS


Vítězné produkty 2010 Shimano NAHBS Award

Nejlepší produkt výstavy – Ellis Cycles

Majitel značky a stavitel v jedné osobě, Dave Wages, staví rámy zhruba již deset let, nicméně jeho vlastní značka spatřila svět až v roce 2008. Dva roky poté získává prestižní ocenění za ocelový model 953 (trubky spojované do spojek), který patří člověku skrývajícímu se za jménem Mr. Tea. „To je kolo, které jsem hledal od svých 14 let a našel u Ellis Cycles,” říká spokojený zákazník.


Nejlepší silniční rám – Bilenky Cycle Works

Cenu za nejlepší silniční rám si odnesl tandem – jeden ze tří, co získaly nějakou ze 16 cen. Zakladatel NAHBS na to téma s úsměvem naráží ve svém hodnocení letošního ročníku: „Je to rok tandemů!”


Nejlepší dráhový rám – Richard Sachs

Stavitelův rám z roku 1970 (!) osazený moderními komponenty.


Nejlepší karbonový rám – Crumpton Cycles

„Ukažte mi, jak sedíte na kole, a pak mi dejte volnost – a já vám postavím ten nejlepší rám, jaký mohu postavit…” Smělá slova stavitele Nicka Crumptona.


Nejlepší titanový rám – Kent Eriksen Cycles

Kent staví výhradně z titanu, při stavbě kola volí jednotlivé trubky s ohledem na parametry jezdce i jeho jízdní styl. Zvítězil pro čistotu, jednoduchost a funkčnost designu, který je pro něj typický.


Nejlepší rám pájený natupo – Kirk

Dave Kirk vyhrál se svým ocelovým rámem z trubek Reynolds.


Nejlepší městské kolo – YiPsan

Renold Yip se přestěhoval z Hong Kongu s nepříliš rozvinutou cyklistickou kulturou do Fort Collins v Coloradu, extrémně „bike-friendly” místa. A začal stavět kola.


Nováček roku – Aaron Dykstra/Six Eleven


Nejlepší off-road – Engin

Drew Guldalian si zopakoval vítězství z roku 2008 v Portlandu, a to se stejným rámovým základem. Poplatně NAHBS je vítězným bikem 29″ stroj. Drew zkonstruoval nejen rám, ale také představec, sedlovku a vidlici.


Nejlepší tandem – Calfee

Zajímavostí tohoto kola je nejen karbonový rám, ale také spojení klik prvního a druhého jezdce řemenem.


Nejlepší ocelový rám – Spectrum Tandem

Podruhé tandem vítězně v kategorii, která není vyhlášena přímo pro něj.


Nejlepší rám pájený do spojek – Di Nucci

Mark DiNucci kdysi pracoval pro Specialized, nyní jde svou cestou. Úspěšně. Nejen trubky rámu, ale i spojky jsou konstruovány pro maximální funkčnost celku.


Nejlepší rám s trubkami svařenými metodou TIG – De Salvo

„Tenhle rám jsem dělal vyloženě pro tuto výstavu. Je důkazem toho, kam až ocel došla. Hmotnost rámu klesla, protože jeho vlastnosti se zlepšily…” končí svůj komentář hříčkou Mike De Salvo, autor rámu.


Nejlepší nástřik – Llewellyn

Australan McMulloch, autor designu, nešetřil chválou na adresu NAHBS: „Je to nádherný festival pro rámaře. Absolutně fantastický čas.”


Prezidentská volba – Cherubim

Shinichi Konno postavil klasicky-moderní kolo: klasikou dýchá malý průměr ocelových trubek a „staré” díly, modernu přináší design. Volba zakladatele NAHBS.


Volba návštěvníků – YiPsan

Renold Yip vyhrál v kategorii městských kol a současně i u lidí.


 

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu