Raboň jde do boje v Murcii jako lídr, ale přibyli mu soupeři

3.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-03T14:56:23 --> <p>Před rokem tady výrazně zaúřadoval vítězstvím v časovce a krátkodobým držením trikotu vedoucího muže závodu. František Raboň se dnes vrací na start pětietapového a výborně obsazeného španělského podniku Kolem Murcie (3.-7. 3.) s příjemnými vzpomínkami, navíc v roli lídra týmu HTC-Columbia a v této pro něj stále ještě nové pozici se již úspěšně zabydluje.</p>

„Program závodů se mi před sezonou několikrát měnil,” přibližuje nelehkou tvorbu skladby závodní sezony. „Původně mě chtělo vedení poslat do Kataru a Ománu jako pomocníka Marka Cavendishe. Ten měl ale v únoru problémy se zubem, musel na menší operaci. Jel bych tak na závody, kde jsme byli bez sprinterů, a tak mi šéfové vyhověli, když se zřejmě projevila loňská úspěšná sezona, kdy si ověřili, že se na mě mohou spolehnout. Upravili program tak, abych byl spokojený. Po dohodě s direktory týmu Rolfem Aldagem a Brianem Holmem jsme se vrátili k dřívější verzi, tedy startům na Mallorce, v Portugalsku na Volta ao Algarve a nyní ve Španělsku Kolem Murcie. V obou posledně jmenovaných závodech jsem byl určen jako lídr týmu.”

Tomu odpovídá i soupiska stáje HTC-Columbia pro Murcii, v níž nefiguruje nikdo další s tak kvalitní časovkou, jakou disponuje právě český cyklista. Zodpovědnost muže určeného pro celkový výsledek už František zvládl právě v Portugalsku, kde skončil v závěrečné jízdě na čas pátý a celkově obsadil sedmé místo jako nejlepší z týmu, což je vzhledem ke konkurenci výborný výsledek na úvod sezony. V 17,2 km dlouhé časovce nestačil na Luise Leona Sancheze, celkového vítěze Alberta Contadora či Levi Leipheimera (tedy samá časovkářská esa), ale za sebou nechal například Andrease Klödena, s nímž se utká v sobotní časovce i v Murcii. Soupeři mu v chronometru oproti loňsku vůbec významně přibyli. Zůstal obhájce celkového prvenství Denis Menčov, právě na časovku se soustředí Lance Armstrong a Bradley Wiggins, počítat je třeba v této disciplíně i s Američanem Davidem Zabriskiem. Pro Frantu tedy velká výzva obhájit loňské vítězství.

Murcia 2010Časovka je na pořadu v sobotu v Alhama de Murcia jako předposlední dějství, měří 22 km a má prakticky zcela rovinatý profil. Předcházejí jí ale kopcovité druhá a třetí etapa. Nejde sice o dojezd na vrcholu stoupání, ale peloton bude muset překonat ve druhém dějství hned dvakrát Alto del San Juan (1227 m n. m.), když po druhém průjezdu čeká do cíle ještě 40 km, a následující den 1150 m vysoký Alto del Collado Bermejo.

„Na Algarve se mi dařilo a pokud uspěju i v Murcii, je ve hře také start na Tirreno-Adriatico, na nějž jsem určen jako náhradník a které začíná o tři dny později, případně i účast v Milán-San Remo,” podotýká Raboň. „Ale tam by už začala moje role domestika, která by se táhla až k Romandii a k Giro d´Italia, které mám v plánu.”

Škoda, že kvůli logistickým problémům souvisejícím s přesunem na Korziku bude HTC-Columbia absentovat v tříetapovém závodě Mezinárodní kriterium, kde Raboň loni skončil těsně druhý za Jensem Voigtem a který měl letos před sezonou od vedení týmu červeně zakroužkovaný v kalendáři závodů. „Měl to být jeden z mých vrcholů sezony a složení závodu s jednou rovinatou etapou, jednou mírně kopcovitou a časovkou mi plně vyhovuje. Co se dá dělat…”

Pikantérií závodu s oficiálním názvem Vuelta Ciclista a la Region de Murcia náležícího do první kategorie UCI je fakt, že pořadatelé sice nepozvali na start itaské týmy, aby tak dali najevo svou podporu místnímu rodákovi Alejandru Valverdemu, jemuž Italové loni vystavili dvouletý distanc na domácí půdě, ale sám Valverde, stejně jako jeho tým Caisse d´Epargne, nestartuje. Je to součást neshod asociace španělských týmů s organizací tamních pořadatelů kvůli bezpečnosti závodů a vyplácení odměn.

Na startu Kolem Murcie je také další český zástupce Jan Bárta (německý kontinentální tým NetApp) a Raboňův kolega z HTC-Columbia, Slovák Martin Velits.

(kh) Foto: Cor Vos


Program 30. ročníku Vuelta Ciclista a la Region de Murcia

  • 1. etapa (3. 3.) San Pedro del Pinatar (166,5 km)
  • 2. etapa (4. 3.) Calasparra – Caravaca de la Cruz (169,8 km)
  • 3. etapa (5. 3.) Las Torres de Cotillas – Alhama de Murcia (166,5 km)
  • 4. etapa (6. 3.) Alhama de Murcia – Alhama de Murcia (čas. jedn., 22 km)
  • 5. etapa (7. 3.) Murcia – Murcia (121,1 km)

Oficiální stránky pořadatele http://www.regmurcia.com/servlet/s.Sl?…

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu