České cyklistické centrum na Mallorce se rozjíždí na plné obrátky

24.2.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-02-24T11:44:00 --> <p>Tréninkové cyklistické centrum, které v zázemí hotelu Ayron Park v El Arenalu na Mallorce vybudoval bývalý úspěšný plzeňský cyklista Václav Uher, nabírá obrátky a to jak z pohledu letošní sezony, tak z pohledu celkového. Několik let práce se zdá být letos završeno a podoba centra je plně srovnatelná s obdobnými středisky, které na tomto Baleárském ostrově provozují Švýcaři nebo Němci.</p>

První krůčky přitom byly nesmělé a agentura NaCesty.cz, kterou vede, si u majitele hotelu musela získat důvěru v její smělé cyklistické plány. Chápání španělského majitele jako by dokladoval prostor, který kolům věnoval v podzemních prostorách hotelu – od temného zákoutí v počátcích po vydlážděnou a uzamykatelnou hlavní část parkingu v současnosti. Dnes již v garážích auta prakticky neparkují, na jedné straně jsou kola a na straně druhé přepravní krabice na ně. Zatímco dříve hoteliér svůj druhý objekt otevíral až na letní sezonu, dnes jedou naplno hotely oba už v únoru. A tak by se dalo pokračovat.

Od loňského roku přibyl mechanik s dílnou, plno montážních stojanů, hlavní oplocený prostor s háky na uskladnění kol, postmix na iontové nápoje a posílena byla také potréninková předsunutá večeře o pozátěžové nápoje a celozrnné kaše.

Vše do sebe konečně zapadlo

„Náš servis se zdokonaluje, přibude další auto a přibývá našich klientů. Teprve, když jsme letos u Air Berlin objednali 899. letenku, nás, zdá se, začínají brát vážně. Už dnes máme prodáno víc míst pro cyklisty než loni za celou sezonu a to je teprve únor. Nabídku jsme také prodloužili až do 15. května. Za měsíc očekáváme 150 triatlonistů, kteří kromě kola musejí plavat, a tak je budeme vozit z hotelu na bazény po celém ostrově, protože nikde nám nevyblokují pro trénink celou kapacitu bazénu, ale třeba jen jednu dráhu. Bude to logisticky hodně složité. Náš region také více objevují hendikepovaní sportovci a chodí za námi stále více cizinců. Hodně se půjčují kola, takže i tuto stránku budeme muset posílit. Pořád je co dělat a co vymýšlet, ale teprve letos máme dojem, že vše do sebe zapadlo a že jsme připraveni splnit jakékoliv potřeby cyklistů.” Tolik slova Václava Uhra.

Mallorská Lopatárna

Kromě toho tu NaCesty.cz pořádají první závody, pronajímají si na 24. března autodrom nacházející se mezi Arenalem a Llucmajorem a udělají tu jakousi obdobu plzeňské Lopatárny – silničních kriterijních závodů na krátkém okruhu. Za čas by tu chtěli pořádat celý seriál závodů a právě začali pracovat na tom, aby zmapovali možnosti ježdění na horském kole a jednou v budoucnosti tu snad dokonce uspořádali závod Kola pro život. Šílené plány? Ne méně šílené, než ty, které se právě v těchto dnech daří dovršit dovést do finální podoby.

Text a foto: Martin Raufer

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu