Získá Štybar Grand Slam?

15.2.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-02-15T11:35:14 --> <p>Zdeňku Štybarovi patří po tomto víkendu celkové prvenství v seriálu Superprestige. Stejně tak vyhrál celkově i Světový pohár a patří mu zlato z MS. Zbývají mu pouhé dva stupínky k zisku cyklokrosového Grand Slamu, který dosud má ve své galerii úspěchů jediný muž – Sven Nijs (2005). Napodobí jej Zdeněk?</p>

Za týden jej čeká finálový závod taktéž prestižní série GvA Trophy (Gazet van Antwerpen), posledním stupínkem do síně slávy pak je celkové prvenství v cyklokrosovém žebříčku UCI. Zatímco to však lze očekávat, pro skalp GvA Trophy by Zdeněk musel stáhnout čtrnáctibodový náskok aktuálního lídra série Svena Nijse a k tomu předjet Alberta (Nijs 171 bodů, Štybar a Albert shodně 157 bodů). Není to zcela nereálné, ale rozhodně ani jednoduché, dokonce ani pravděpodobné. Za první místo v závodě GvA totiž jezdec získá 25 bodů, za desáté 11. Zdeněk by tedy musel vyhrát a Nijs skončit nejlépe desátý – došlo by sice k rovnosti bodů, avšak celkové prvenství by bral Štyby, protože v takovém případě rozhoduje pořadí v posledním závodě. Jenže ve finálovém podniku Superprestige se Nijs i Albert ukázali ve skvělé formě, takže lze opět čekat jak vyrovnaný souboj dua Albert-Štybar, tak i to, že Nijs rozhodně neztratí příliš, pokud vůbec.

SUPERPRESTIGE

Strhující příběh v belgickém Vorselaaru
V celkové klasifikaci Superprestige byl před závodem na čele Štybar s Albertem se stejným počtem bodů, takže závod sliboval taktický boj. Pro stoupence Alberta i Zdeňka to musel být velký nervák, pořadí se stále měnilo, rozhodovalo se až v posledním kole. Byl to strhující zážitek, jak ukazuje i video.

V Belgii přituhlo, napadl sníh a trať klouzala. Zdeněk odstartoval dobře a do terénu najel jako třetí. Když ho Sven Vanthourenhout nechtěl pustit do čela, nechal mu několik metrů náskok pro případ jeho spadnutí. Ve druhém kole se začalo padat, ale Zdeněk se padnutým jezdcům před sebou vyhnul. Jezdci ze stáje Nielse Alberta překypovali na čele závodu aktivitou a bylo jasné, že jim jde o celkové vítězství Alberta.

Zdeněk se uklidil zhruba na páté místo a jel na jistotu spolu se Svenem Nijsem, na čele závodu se ve třetím kole usadil Radomír Šimůnek se Svenem Vanthourenhoutem, zhruba šest vteřin za nimi jel Albert a dvanáct Nijs se Štybarem. Na trať se začal snášet drobný déšť a ta začala o to více klouzat.

V pátém kole se na čele sjela šestičlenná skupina, v dalším Zdeněk zaútočil, do háku se mu stihl pověsit jen Radomír Šimůnek. Albert táhl stíhací skupinu, která měla zhruba čtyřvteřinovou ztrátu. V sedmém kole Zdeňka ale postihl defekt a musel měnit kolo, což ve výsledku znamenalo sedm vteřin ztráty na vedoucí trio Albert, Šimůnek a Nijs.

Dvě kola před cílem se snažil jít dopředu Sven Nijs, ale Radek Šimůnek dělal vše pro to, aby ho nepředjel. Nakonec to dopadlo tak, že v momentě, kdy Sven Radka předjížděl, Radek podklouzl a srazil i Svena, což ve výsledku znamenalo, že na čele byl sám Albert a za ním stále se ztrátou sedmi vteřin jel Zdeněk.

Při vjezdu do posledního kola oba spurtovali, nicméně Zdeněk se přiblížil Albertovi na čtyři vteřiny. V posledním kole jel Zdeněk na maximální riziko a v polovině posledního kola Alberta docvakl. Několik zatáček se oba předjížděli, aby Zdeněk nakonec získal několik metrů náskoku, který udržel až do cíle. Ve spurtu o třetí místo vyhrál Radomír Šimůnek nad Svenem Nijsem. Dobře zajel také Petr Dlask, skončil dvanáctý. Dalšími Čechy na startu byli pouze reprezentanti kategorie U23 – devátý skončil Jiří Polnický, pětadvacátý Lubomír Petruš.

Zdeněk postupně vrací do Čech důležité cyklokrosové skalpy. Seriál Superprestige z domácích borců naposledy celkově vyhrál Radomír Šimůnek (1991, 1992 a 1995).

Rudolf Hronza
Ilustrační foto z MS Tábor: autor
 


Výsledky Superprestige Vorselaar Belgie, 14. 2. 2010

1. Zdeněk Štybar 57:58 min
2. Niels Albert + 6
3. Radomír Šimůnek + 9
4. Sven Nys + 9
5. Dieter Vanthourenhout + 59
6. Klaas Vantornout + 1:15
7. Jonathan Page + 1:27
8. Christian Heule +1:41
9. Mariusz Gil + 1:52
10. Bart Wellens + 2:08
11. Kevin Pauwels + 2:16
12. Petr Dlask + 2:31

Video sestřih ze závodu:

zdroj: http://neo.superprestigecyclocross.com/default.asp?…

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu