SHIMANO – 11 rychlostí v roce 2011!

8.2.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-02-08T14:30:38 --> <p>Stop embargu. Tuhle novinku si pro sebe nemůžeme nechat! Shimano bude v roce 2011 operovat s 11 převody!</p>

Japonské Shimano pořádá každoročně tzv. Shimano Tour, při níž na konci zimy prezentuje novinářům své novinky pro následující sezonu. Většina z nich je bohužel spojena s embargem, takže vás o nich můžeme informovat až s odstupem. Ale řekli jsme si ne – oficiální představení novinek začíná ve dvě, teď je půl druhé, to se na akci vyslaní kolegové ještě neupsali mlčení, nic tedy neporušíme tím, když vás seznámíme se zásadní novinkou Shimana pro 2011.

Ano, japonští technici připravili pro cyklisty 11 převodů! Zajímavé, co říkáte? A to se teprve před nedávnem objevily na internetu kusé informace o desetirychlostní sadě Shimano XTR pracující s dvěma či třemi (volitelně) převodníky po vzoru svým způsobem přelomového Sramu XX. Právě to zřejmě bude jedna z novinek, o níž už dnes budeme vědět vše a budeme muset mlčet. Do konce března? Dubna? Nebo snad dokonce července? Dělat, že nic nevíme, když web už hovoří mnohem sdílněji. Stačí dát do vyhledávače heslo Shimano 2011 a ejhle, budete i z obrázků vědět, jak bude XTR vypadat, najdete ale třeba také nový Sram X.0, který jako by z oka vypadl hádejte které sadě! Vy to budete vědět, my to budeme po 14. hodině vědět, můžeme si o tom popovídat, ale oficiálně je třeba mlčet.

Ale tak je to vlastně správné a normální. O novinkách musí s předstihem vědět třeba stavitelé sériových kol, aby včas věděli, na co se připravit. A právě z jejich řad pak unikají informace, což dráždí novináře i cyklisty obecně. V době internetu by jeden musel být génius, aby uhájil tajemství do poslední chvíle.

Přijímám tak tyhle záležitosti, které s odstupem vypadají jako směšná hra na schovávanou, s nadhledem, prostě to tak je správně, jen lidská selhání a touha být první, kdo něco prozradí, kazí jinak po léta bez problémů fungující „systém”. A jsem rád, že novinářská čest (byť srdce pisálkovo velí jinak) může za to, že média se drží zpět, nevypustí více než podobnou zmínku, a to jen tehdy, je-li už vše beztak venku.

Nyní je na řadě malé doplnění a omluva za bulvární přístup, který vás zřejmě nalákal k přečtení těchto řádků. Shimano 2011 a 11 převodů ano, ovšem jinak, než byste asi čekali. Japonci představili svůj zadní náboj s integrovanou jedenáctirychlostní převodovkou. Je součástí řady Alfine a je jistě hodný zájmu. Terénní a silniční cyklisté si na své novinky Shimana budou muset počkat minimálně do zítřejšího rána, kdy vám přineseme výčet těch komponentů z kolekce 2011, o něž se s vámi můžeme podělit.

Zítra klikněte na www.iVelo.cz.
Rudolf Hronza

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu