Itálie truchlí za gentlemanem Ballerinim

8.2.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-02-08T13:57:17 --> <p>Italská cyklistika v něm našla osobnost, která dokázala stmelit výrazné individuality a vytvořit ze squadry azzurry skutečný tým. Pár měsíců poté, co Franco Ballerini nastoupil ke kormidlu italské reprezentace na mistrovství světa, získal v Zolderu 2002 Mario Cipollini zlato právě proto, že Ballerini dokázal všechny přesvbědčit o tom, že „Cipo" bude tím správným lídrem pro tento závod. Stejně tak stál za olympijským titulem Paola Bettini v Aténách 2004 i jeho dvěma světovými trofejemi či duhovým trikotem Alessandra Ballana (2008) doprovázeného na stupně vítězů Damianem Cunegem.</p>

Nyní bude muset italská federace hledat za velkého odborníka náhradu. Ballerini na postu spolujezdce zkušeného pilota Alessandra Ciardiho v neděli zahynul po nehodě v automobilové rally v Larcianu nedaleko Florencie, kde se před pětačtyřiceti lety narodil. Po převozu do nemocnice v Pistoii Ballerini svým zraněním podlehl.

Jako závodník se zapsal dvakrát mezi vítězi klasiky Paříž-Roubaix. V roce 1993 po svém těsném druhém místě za domácím Duclosem-Lassallem sice vyhlásil, že se na „Peklo Severu” už nikdy nevrátí, ale dva roky na to poprvé triumfoval a vítězství zopakoval i v roce 1998, kdy dominoval s náskokem více než čtyř minut před spolujezdci z týmu Mapei Tafim a Peetersem. Díky své inteligenci, autoritě a vystupování gentlemana byl ideálním kandidátem na post šéfa italského národního týmu silničářů a na doporučení svého předchůdce, dnes již 89letého Alfreda Martiniho, rovněž Toskánce, který svého žáka přežil.

„Ztratil jsem velkého přítele, přišel jsem o bratra,” komentoval Balleriniho skon jeho někdejší spolujezdec v Mapei a později úspěšný svěřenec Paolo Bettini, který mimochodem v roce 2006 o svého bratra Saura při automobilové nehodě skutečně přišel. Bettini stejně jako Ballerini našli svou novou vášeň v rychlých autech. Je ironií, že na dvou kolech se Frankovi nic nepřihodilo, ačkoli absolvoval i závody jako Paříž-Roubaix bez přilby. Osudná se mu stala čtyři kola.

Před startem dnešní etapy závodu Kolem Kataru jezdci uctí Balleriniho památku minutou ticha.

(kh)
Foto: Cor Vos

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu