ČeMBA – ohlédnutí za rokem 2009

28.1.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-01-27T19:28:12 --> <p>Konec roku či začátek nového bývají obdobím ohlednutí, rekapitulací. Takovou provedla i Česká mountainbiková asociace ČeMBA. Tato organizace toho má za rok 2009 na seznamu velmi mnoho, a rozhodně se nezaměřovala pouze na singletrack.</p>

Její zaměstnanci, ale i dobrovolníci se i ve třetím roce existence snažili odvést maximum pro naplnění jejího poslání – vytvářet v České republice lepší podmínky pro terénní cyklistiku. Činností, ať už více či méně úspěšných nebo významných, byla celá řada. Požádali jsme proto tiskového mluvčího ČeMBA Petra Slavíka o stručné shrnutí, o výběr pěti nejzajímavějších napříč obory činnosti organizace.

 

Kampaň proti omezování cyklistů v plánu péče NP České Švýcarsko
Na počátku byl důležitý dokument správy NP, který nepodloženě omezoval cyklisty. Proto ČeMBA připravila kampaň upozorňující na nespokojenost cyklistů. Jejím výsledkem bylo konstruktivní jednání mezi správou NP a ČeMBA, které vyústilo v přehodnocení původních postojů proti cyklistům. Národní park České Švýcarsko nyní připravuje rozšíření tras pro cyklisty.
Více o problematice ochrany přírody a bajkování se dozvíte v tomto článku: www.cemba.cz/cla­nek.shtml?x=583­9.

 

První etapa Singltreku pod Smrkem
Pětadvacetiki­lometrový okruh se 13 kilometry nového singltreku není jen velmi kladně hodnocený zážitek. Důležité je také to, že se jedná o první veřejnou investici do infrastruktury pro bajkery v Česku. Projekt je výsledkem unikátního partnerství lesníků, samosprávy a ČeMBy ve prospěch terénních cyklistů.
Více na www.cemba.info/u­pload/sps/sps_b­rozura.pdf.

 

Rozjezd projektu Lesní stezky
Na začátku roku ČeMBA díky grantu Nadace Vodafone rozjela projekt, který upozorňuje na bohatství ukryté v historických lesních stezkách a přispívá k jejich zachování. Po roce sbírání zkušeností v terénu a na jednáních na úřadech ČeMBA připravila web, kde lze najít informace o stezkách, know-how, úspěšné projekty i návod jak udržovat svoji oblíbenou stezku.
Více na www.lesnistez­ky.cz.

 

Bajková školka na Mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež
Ve Zlíně se každoročně koná největší dětský filmový festival na světě a Bajková školka se stala jednou z hlavních atrakcí doprovodného programu. Za pět dní si ve školce vyzkoušelo své dovednosti přes 2500 dětí, které vstřebávaly zábavnost jízdy na kole i osvětu vedoucí k ohleduplnosti a bezpečnosti.
Více na www.cemba.cz/cla­nek.shtml?x=560­8.

 

ČeMBA Adventure Víkend v Beskydech
ČeMBA Víkendy byly vždy vyhlášené místními průvodci, zprostředkováním nejlepších tras v lokalitách a pohodovou atmosférou. Ale tento byl trochu jiný. Chata uprostřed hor. Náročné hřebenovky. Nekonečné sjezdy. Návraty za tmy. Prostě Adventure.
Reportáž je zde www.cemba.cz/cla­nek.shtml?x=566­5.

 

To je samozřejmě pouze zlomek z činnosti, kterou v roce 2009 odvedlo sdružení českých bajkerů. O šíři výsledků práce ČeMBA se přesvědčte zde www.cemba.cz/2009/.

 

Kdo je ČeMBA?
ČeMBA je neziskovou organizací s celorepublikovou působností, která sdružuje české terénní cyklisty, jejichž zájmy zastupuje. Aktivně se podílí na vytváření lepších podmínek pro terénní cyklistiku v Česku, přičemž přináší prospěch široké veřejnosti. Důraz klade na odpovědné a ohleduplné chování k přírodě, lidem i majetku.

Přidat se a podpořit smysluplnou činnost ve prospěch bajkerů můžete i vy – stačí se stát členem ČeMBA. Jak na to, s tím poradí následující odkaz www.cemba.cz/pri­dej-se/.
Asociaci podporuje časopis Velo i server www.iVelo.cz.
(rh)
Foto: archiv ČeMBA

 

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu